Za čistiji blok
Mozzart
Za čistiji blok

Mozzart

Za čistiji blok, Foto: Mozzart

Komšije iz Bloka 45 na Novom Beogradu okupila je ideja da prostor u kojem provode najviše vremena, očiste od smeća, urede prostore ispred zgrada i daju primer svima koji narušavaju i zagađuju prirodu u svom kraju. Akciju su nazvali „Za čistiji blok“, vrlo brzo su se organizovali preko društvenih mreža, a inicijatori su Đorđe Božanić i Dejan Janković, momci koji su ceo svoj život proveli u ovom naselju.

- Kao mali sam sa svojim roditeljima učestvovao u sličnim akcijama i mislim da je meni prosto usađeno da brinem o okruženju u kojem živim. Zato smo i predložili da obnovimo sličnu akciju i sada, iako nadležne službe redovno održavaju blok, svi treba da damo svoj doprinos. Ovde živi mnogo dece i želimo svojim primerom da utičemo na njih, da od malih nogu nauče da je bacanje smeća u prirodu veoma štetno. Mi živimo pored reke, u kraju punom zelenila i odlaganje smeća kako kome i gde padne na pamet naružuje izgled našeg kraja i uči decu pogrešnim navikama. Cilj nam je da i neodgovornim komšijama stavimo do znanja da se ne ponašaju ekološki, da zagađuju okolinu svima koji ovde žive i da utičemo na njih da svoje ponašanje promene. Nadamo se da ćemo u tome uspeti i da će blok biti bar duplo čistiji posle ove akcije. Hvala i kompaniji Mozzart koje je podržala našu akciju, dala nam opremu za čišćenje i majice. Oni su prepoznati kao društveno odgovorna kompanija i drago nam je da su videli značaj u našoj akciji - ističe Đorđe Božanić, jedan od inicijatora akcije „Za čistiji blok“.

U Bloku 45 živi oko 13.000 ljudi, a skoro je završena i prva faza rekonstrukcije šetališta Lazaro Kardenas koje se prostire sredinom bloka u šetačkoj zoni koju je investirao Grad Beograd.

Ukoliko se nađete popodne u ovom naselju, možete steći utisak da ste zalutali u dvorište ogromnog vrtića jer su šetalište i parkovi puni dece, bicikala, trotineta i prateće opreme... Inicijativa građana Bloka 45 u okviru koje rade na ulepšavanju i uređenju svog kraja dobar je primer kako se uz malo angažovanja aktivista i dobrovoljaca može mnogo učiniti za svoje okruženje, a i dati dobar primer deci kojoj planetu ostavljamo u amanet.