Grigori Rodčenkov
printscreen
Grigori Rodčenkov

printscreen

Grigori Rodčenkov , Foto: printscreen

Pre nešto više od godinu i po dana, Grigori Rodčenkov je optužio ruske sportiste tvrdeći da u toj zemlji postoji sistematski doping!

Tvrdio je da mu je život ugrožen jer "Kremlj želi da on prestane da priča!" On je pobegao u Ameriku posle skandala 2015. godine, a od januara 2016. se nalazi u programu zaštite svedoka, jer je pristao da sarađuje sa WADA-om!

Upravo je WADA izrekla kaznu za ruske sportiste! Da je njegova priča bila istinita potvrđuje i podatak da su desetak dana posle izbijanja skandala umrli bivši direktor RUSADA Vjačeslav Sinev i tada izvršni direktor državne anti-doping agencije Nikita Kamajev.

On je morao da promeni lični opis kada je došao u Ameriku zbog "bezbednosnih razloga", obrijao je brkove, ofarbao kosu i od tada nosi pancir!

Rodčenkov je istakao da veruje da je predsednik Rusije Vladmir Putin bio upoznat sa doping programom uprkos negiranju Kremlja.

Bivši zvaničnik antidoping angencije Rusije (RUSADA) koji se od 2015. godine nalazi u Americi, dao je prošle godine intervju i zbog toga je promenio lični opis. "Iz bezbednosnih razloga" obrijao je brkove, ofarbao kosu i obukao pancir. Kako bi donekle postupak, rekao je da postoje informacije da mu je život ugrožen i da su zbog toga preuzete određene mere. Rodčenkov je istakao da veruje da je predsednik Rusije Vladmir Putin bio upoznat sa doping programom uprkos negiranju Kremlja.

"Nisam lažov. U Rusiji nisam govorio istinu, ali od kako sam došao u Sjedinjene Američke Države, govorim istinu!" -  odgovorio je Grigori na tvrdnje Putina da sve optužbe iznosi u dogovoru sa Amerikancima!

Rodčenkov je bivši direktor RUSADA i veoma dobar hemičar, na čelu te organizacije bio je od 2005. - 2015. godine!

Njegovi roditelji su bili vrhunski sovjetski lekari, bio je uzoran đak pa potom i student, a pre nego što je postao direktor državne anti-doping agencije, radio je u petrohemijskoj industriji.

Za 10 godina koliko je bio na čelu agencije, pomogao je da se razviju i distribuiraju zabranjene supstance hiljadama ruskih sportista! 

Njega je novembru 2015. godine suspendovala Međunarodna anti-doping agencija (WADA) zato što je učestvovao u lažiranju testova pod pokroviteljstvom države.

Zbog njegovih tvrdnji  ruskim sportistima zabranjeno je učestvovanje na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu! Čak 168 takmičara iz te zemlje je moralo da se takmiču po dneutralnom zastavom nakon što je dokazano da su "čisti"!