Vaterpolo Srbija - Hrvatska
EPA/Szilard Koszticsak
Vaterpolo Srbija - Hrvatska

EPA/Szilard Koszticsak

Vaterpolo Srbija - Hrvatska, Foto: EPA/Szilard Koszticsak

Vaterpolisti Srbije večeras dočekuju selekciju Hrvatske, nakon pobede nad Australijom 12:8, a tekstualni prenos možete da pratiti na portalu ALO! od 21:00.

Nema sumnje da je ovo jedan od najvećih derbija na svetu, pogotovo što su obe reprezentacije uspešne u ovom sportu.

"Jedan klasik, ali u svakom slučaju nadam se kvalitetnoj utakmici", rekao je Savić.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak Đoković

AP Photo/Pavel Golovkin

Ipak, u istoriji ovih zemalja dešavala su se mnogi incidenti koje nemaju veze sa sportom, a mogli smo da vidimo i neke nesportske poteze i igrača. 

Na Evropskom prvenstvu u vaterpolu koje je održano u Sloveniji 2003. godine, odigrana je finalna utakmica između Srbije i Hrvatske. Naša reprezentacija je slavila u izuzetno neizvesnom i uzbudljivom finalu u paklenoj atmosferi koju su priredili hrvatski navijači.

Naime, više od 5.000 navijača je došlo u Kranj na finalnu utakmicu, a među njima su bile i dve najveće navijačke grupe u Hrvatskoj, "Torcida Split" i "Bed Blu Bojsi". Pošto nije bilo mesta na trbinama za sve, veliki deo je ostao na ulicama. 

Srbija je u uzbudljivom meču slavila posle produžetaka sa  9:8 (2:3, 1:0, 3:4, 2:1, 1:0, 0:0). Nezadovoljni ishodom susreta navijači hrvatske selekcije počeli su da bacaju stolice i kamenice u bazen i prema našim igračima. Nakon toga, sukobili su se sa slovenačkim specijalcima i uspeli da uđu na tribinu gde su se nalazili novinari i naši malobrojni navijači. Nakon kratke razmene udaraca, intervenisala je policija i razdvojila zaraćene strane.

Organizatori su pali na ispitu, jer su ignorisali najave da će u slučaju poraza njihove reprezentacije, hrvatski navijači izazvati nerede na tribinama. S obzirom da se radilo o utakmici “visokog rizika”, bio je prisutan nedopustivo mali broj policajaca. A ni Aleksandar Šapić koji je tada bio vaterpolista, nije ostao dužan organizatorima i rekao im je par reči! 

Ni slavlje u Srbiji i Crnoj Gori nije proteklo bez incidenata. U Beogradu su navijači upali u zgradu ambasade Hrvatske i sa nje skinuli zastavu i grb. Malobrojni pripadnici organi reda su mirno posmatrali kako se trenutak kasnije na ambasadi zavijorila srpska zastava.

PREPORUČUJEMO VAM:

fk trepča kosovska mitrovica

youtube/fk trepča kosovska mitro

Prilikom utakmice polufinala Evropskog prvenstva za vaterpoliste između Srbije i Hrvatske, gde su na kraju trijumfovali "Delfini" a 9:7, meč je obeležilo divljačko ponašanje hrvatskog vaterpoliste Lorena Fatovića koji je pesnicom udario Filipa Filipovića a nakon toga i pokazao srednji prst!

– Ono stvarno nije bilo potrebno, izvinio sam se, sada se izvinjavam još jednom svima. Bila je to „žuta minuta“, stvarno se izvinjavam svima koji su to videli. Tome nema mesta ovde – rekao je tada Fatović.

To nije bilo prvi put da je naš Filip Filipović bio na tapetu hrvatskih "barakuda". Nikša Dobud je u nemoći udario našeg reprezentativca a on mu je najbolje uzvratio, golom pa proslovam sa tri prsta!

U pitanju je bio meč grupne faze na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu! Slavili smo tada 15:12, da bi kasnije i osvojili šampionat!