atletika
Printscreen: Youtube/Sprinter201
atletika

Printscreen: Youtube/Sprinter201

atletika, Foto: Printscreen: Youtube/Sprinter201

Mlengi Gvala, jedan od najboljih južnoafričkih trijatlonaca jedno jutro je krenuo na trening i preživeo pakao

Južnoafrički triatlonac Mlengi Gvala

Tanjug/AP

Južnoafrički triatlonac Mlengi Gvala, Foto: Tanjug/AP

Trojica muškaraca su ga zaskočila, zgrabila ga kao plen i odvukla u žbunje gde se u narednih nekoliko minuta odigrao pravi pravcati horor za junaka ove priče, kao u najcrnjim filmovima strave: jedan od kidnapera u rukama je držao motornu testeru čiji zvuk ume da zaledi krv u žilama onda kada shvatite da je namenjena za sečenje vaših delova tela.

Pročitajte još:

 

- Do sada sam tri puta bio opljačkan, jednom su me napali pištoljem, drugi put nožem - oba puta sam bio uplašen. Ali kada sam video motornu testeru, zinuo sam od straha - prepričava jezive detalje Gvala, koji se polako, ali sigurno vraća na stazu nakon traume i operacije koje su mu spasile obe noge.

Teško je i zamisliti stanje šoka koje je u tom trenutku snašlo Gvalu, bio je van sebe, u neverici je pokušao da se batrga za život. Molio je da ga poštede.

- Pokušao sam da ih pitam šta sam to loše uradio, ali su ćutali. Pričali su jedan sa drugim međusobno na jeziku koji nisam razumeo kada su me uhvatili za noge i krenuli da mi ih seku - kao da seku drvo. Pomislio sam tada: umirem, sigurno će mi, sem nogu, odseći i glavu i druge delove tela. Srećom, nisu.

Do kobnog rezanja nije došlo jer se desio filmski zaokret sa srećnim krajem: motorna testera se zakočila, a trojica monstruma se razišla neobavljenog posla?!

Ipak, rane koje su nanete Gvali bile su teške i opasne po život.

- Dok sam ležao tamo, pošto su oni otišli, bol je bio užasan. Pomislio sam u tom trenutku na moju decu - da ako umrem, više me neće videti.

Posle operacije, Gvali su sačuvane noge na koje će, prema prognozama lekara, moći da se osovi kao nekad tek za dve godine. Do tada mu ostaje da ih jača i sprema za izazove koji ga čekaju po povratku na stazu.

Posle svega, kaže, oprašta napadačima.

- Što pre im oprostim, pre ću da se probudim i ponovo budem snažan.