Luis Hamilton
AP Eric Gay
Luis Hamilton

AP Eric Gay

Foto: AP Eric Gay

Luis Hamilton (34) je u nedelju na Velikoj nagradi SAD osvojio šestu titulu svetskog prvaka u Formuli 1, a sa tribina su ga, uz oca Entonija zajedno bodrile majka Karmen i maćeha Linda. I to je samo jedan deo čudesne porodične priče ovog šampiona. 

Odrastao je u skromnom domu u Stivenidžu, gradiću oko 50 kilometara severno od Londona. Roditelji su mu se rastali kad je imao samo dve godine. Ostao je da živi sa majkom sve do 12. godine, kad se preselio kod oca, železničkog radnika.

Pročitajte još:

Interesovanje za automobilizam je počeo da razvija nakon što mu je otac kupio prvi autić na daljinsko upravljanje kad je imao šest godina. Nastavio je da ga prati i finansijski pomaže kroz karijeru mladog vozača kartinga.

"Dala sam mu sve što zaslužuje. Entoni je u Luisu video talenat, mnogo je uložio u njega i ja to nisam mogla da pratim. Razvod mu nije naškodio. Da nije bilo njega, ne bi postao takva zvezda", rekla je Karmen Larbalster.

Luis joj je treće dete. Vozač Formule 1 ima i dve starije polusestre Nikolu Hjuit i Samantu Šikl iz ranijeg, drugog braka biološke majke, ali ima i mlađeg polubrata Nikolasa kojeg je otac sportiste Entoni dobio s maćehom Lindom.

Entoni je u Luisovom timu bio do 2010. godine, tri godine nakon debija u Formuli 1, kad ga je sin otpustio kao menadžera. Tvrdio je da je to uradio kako bi Entoni mogao da se fokusira na druge stvari, ali je i sam jednom prilikom otkrio nešto drugačije razloge.

"Pomislio je: "Znaš šta, tata? Dosta mi je da te slušam". Odlučio je da će biti svoj čovek i prihvatio sam to", rekao je tata Hamilton koji je kao utešnu nagradu za 18 godina rada sa sinom dobio tri miliona funti.

Botasu Velika nagrada SAD, Hamilton šampion!

AUTOR: Alo.rs/ I.Dž. DATUM I VREME: 03.11.2019. 22:20 Valteri Botas, vozač Mercedesa, trijumfovao je na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država, dok je Luis Hamilton završio kao drugoplasirani i tako osvojio titulu svetskog šampiona. Luis Hamilton, Foto: AP Darron Cummings Botas je vozio fenomenalnu trku, a timskog kolegu je pretekao četiri kruga pre kraja i do cilja zadržao lidersku poziciju.

Luisov polubrat Nikolas ima cerebralnu paralizu, sindrom koji pogađa mišiće i uzrokuje slabiju pokretljivost, ali ga nije zaustavio da i on krene u svet autoutrka. Šta više, takmičio se i u britanskom prvenstvu "touring" automobila.

Luisovi otac i majka ostali su u dobrim odnosima. Skoro prijateljskim, pa tako i letuju u četvoro, svako sa svojim partnerom, i dolaze na trke njihovog sina.

"Tatin osmeh mi je sve rekao. Podržavao me od prvog dana, kao što su i Linda i moja mama. Toliko su toga dali kako bih mogao da budem ono što jesam i želeo sam da budu ovde zajedno. Mislim da je to prvi put nakon dugo vremena da smo bili ujedinjeni kao porodica. Kako se osećam? Reći da sam na sedmom nebu bilo bi preblago, daleko sam iznad toga", rekao je Luis nakon šeste titule svetskog prvaka.

Bonus video: Filip Stevanović: Za ovo sam radio od prvog treninga, želim još mnogo utakmica u dresu Partizana