Olimpijske igre
EPA/Laurent Gillieron
Olimpijske igre

EPA/Laurent Gillieron

Olimpijske igre, Foto: EPA/Laurent Gillieron

Član Međunarodnog olimpijskog komiteta Dik Paund izjavio je danas da najduže za tri meseca mora da se donese odluka da li će, zbog epidemije korona virusa, moći da se održe Olimpijske igre u Tokiju. On je za AP rekao da ne misli da je situacija alarmantna, ali je upozorio na brojne opasnosti ukoliko epidemija u dogledno vreme ne bude stavljena pod kontrolu.

"Ovo je oblik novog rata i sa tim se moramo suočiti. Kada se približe Olimpijske igre ljudi će početi da se pitaju da li je situacija pod kontrolom u meri koja nam garantuje da možemo da idemo u Tokio", rekao je Paund.

Istakavši da Olimpijske igre, koje počinju 24. jula, podrazumevaju učešće više desetina hiljada sportista, trenera, funkcionera, novinara i stotine hiljada navijača, on je ocenio da „bi verovatno moralo da se razmišlja o otkazivanju“ najvećeg sportskog dođaja u svetu, ukoliko bezbednost ne bi mogla potpuno da se garantuje.

"Prema onome što sada znamo vi ćete biti u Tokiju i zato nastavite normalno da radite, a budite sigurni da vas MOK neće poslati u pandemiju", poručio je Paund.

On je naveo da je u ovom trenutku najveći problem neizvesnost, a kazao je da će sve odluke MOK-a zavisiti od procena Svetske zdravstvene organizacije.

"U svakom slučaju, reč je o veoma krupnoj odluci koja ne može da se donese bez potpuno pouzdanih činjenica. Za sada nemamo naznaka o odlaganju Igara i jasno je da eventualna odluka o tome ne može biti doneta lako, jer je tu mnogo sportskih i poslovnih interesa", rekao je Paund.

Prema njegovim rečima, teško je govoriti i o prebacivanju Igara u neki drugi svetski grad u jesenjem terminu, pre svega zato što bi to bilo nepošteno prema Tokiju, koji je u organizaciju uložio 12,6 milijardi dolara.