Rodeo
Profimedia
Rodeo

Profimedia

Rodeo, Foto: Profimedia

Teško da će rodeo ikada zaživeti u Srbiji kao profesionalan sport, ali u zemljama poput SAD, Španije, Meksika, te još nekih latinskih država i te kako je popularan. Čak je dospeo i do Kanade, Australije i Novog Zelanda.

PROČITAJTE JOŠ:

Nekada je cilj bio ukrotiti divljeg konja, ali su ljudi danas otišli korak dalje i u igru su ubacili - bikove.
Ovaj sport pojavio se još pre nekoliko stotina godina u Americi, ali su Španci, osvajači, prvi počeli da pripitomljavaju divlje životinje, posebno konje, koristeći laso.

Kasnije, kauboji su počeli da se igraju sa životom, reklo bi se, i da to isto rade bikovima, što je maltene nemoguća misija.

Rodeo

Profimedia

Rodeo, Foto: Profimedia

Cilj je da jahač mora da se održi na leđima životinje bar osam sekundi. Zato, publika dobija fantastičnu zabavu, prepuni opasnosti i adrenalina, jer ne dao vam bog da ste na leđima bika i da padnete na zemlju. Postoji opasnost da vas izgazi životinja teška, recimo, bar tonu, ako ne i više, ili da vas probode rogovima. Ne treba mešati koridu i rodeo - ovde nema ubijanja bikova, već samo pokušaj da se ostane što duže na njihovim leđima.

Kaciga smanjuje povrede glave za 50 odsto!

Dok profesionalne organizacije rodea dozvoljavaju da se nose zaštitne kacige i maske, neki jahači i dalje veruju da im ova oprema samo smeta prilikom koncentracije, pa mnogi profesionalci odbijaju da nose zaštitu. Ipak, trendovi se menjaju, te je tako nošenjem kacige smanjena mogućnost povreda glave i lica za čak 50 odsto.

Priprema za rodeo s bikovima nije kao s konjima. Neki bikovi mogu biti vrlo agresivni, ogromni, drugi pak su manji i tiši. Uglavnom se koriste životinje koje su dostigle bar tri godine života, a teške su najmanje 500 kilograma. Karijera bika ne traje duže od nekoliko godina. Pravila kažu da takmičar ne sme da uhvati rukom ili nogom nijedan deo bika bar osam sekundi, već da se drži isključivo za laso.

Rodeo

Profimedia

Rodeo, Foto: Profimedia

Pa, ko izdrži...