NHL hokejaši
AP / Mark Humphrey
NHL hokejaši

AP / Mark Humphrey

NHL hokejaši, Foto: AP / Mark Humphrey

Hokej je zabava za široke mase, vrlo dinamičan sport na klizaljkama, sa ciljem da se pak ugura u mrežu. Ipak, ima i ono „ali“ - u hokeju su česte povrede, a najviše stradaju zubi!

PROČITAJTE JOŠ:

GOLE - KAO OD MAJKE ROĐENE Odbojkašice uzele titulu, skinule SVE SA SEBE i slikale se ogoljene! Ne zna se koja je bolja (FOTO)

RAZMENA I UNAPREĐENJE ZNANJA Treća međunarodna naučna konferencija “SPORT, REKREACIJA, ZDRAVLJE”

POČEO JE DA SE RUŠI, DA GUBI VAZDUH Takmičar na 42. kilometru ODUSTAO i pomogao kolegi! Prinčevi ih gledali, nisu verovali svojim očima (VIDEO)

Malo je ko od hokejaša sačuvao prednje zube, većina nosi veštačke. Razlozi ispadanja zuba su - česte tuče, žestoki sudari, padovi, a desi se i da ponekad zaluta pak i igrača pogodi direktno u zub. Ili, prosto, neko može da vas zakači štapom po ustima, što takođe izaziva lom. Najgore od svega je to što su se dešavali smrtni slučajevi na ledu, upravo od udarca paka u glavu, ali zaštitne kacige učinile su ipak ovaj sport znatno bezbednijim.

Navijači misle da hokejaši ne mare previše za zube, kad mogu sa milionima koje zarađuju tokom sezone da ugrade veštačke, ali nije tako. U današnje vreme se više pazi, za razliku od osamdesetih godina kada vas nisu smatrali pravim hokejašem ako niste bili krezubi.

NHL hokejaši

AP / John Locher

NHL hokejaši, Foto: AP / John Locher

Postoje i zaštitnici za zube, ali ni oni ne mogu uvek da pomognu jer direktan pogodak pakom ili štapom u zube lomi ih kao čačkalicu. Brent Barns (44), Kanađanin iz redova San Hozea, kaže da ne nosi veštačke prednje zube mesecima, dok traje sezona. Nema svrhe.

- Ne nosim ih često. Obično ih pronađem u nekoj fioci nakon nekoliko meseci i sklonim ih na sigurno, a onda zaboravim gde sam ih stavio. Na kraju prođe još koji mesec dok ih ne pronađem - kaže Barns.

NEZAPAMĆEN ŠOK ZA SRPSKI SPORT Naš plivač uzeo medalju, izborio olimpijsku normu za Srbiju, sad odlučio da se TAKMIČI ZA SUSEDNU ZEMLJU!

NHL je usled čestih lomova prednjih zuba uvela obavezne preglede kod stomatologa, ali još se traga za rešenjem, jer snažan udarac u nezgodno mesto uvek će napraviti štetu. Dejvid Pojl, generalni menadžer Nešvila, kaže da sredinom sedamdesetih, dok je bio asistent u Atlanti, nije ni bilo stomatoloških pregleda.

Sa druge strane, Kris Prondžer (44), član hokejaške Kuće slavnih, bivši igrač Filadelfije, Anhajma, Edmontona, ne žali za polomljenim zubima.

- Imao sam sjajne zube. Sada imam nove. A da, usput sam slomio i vilicu, ali posle plastične operacije ne možete da primetite da sam na jednom mestu imao 50 šavova, a na drugom 27 - rekao je Prondžer.