Olimpijski komitet godišnjica
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ
Olimpijski komitet godišnjica

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Olimpijski komitet godišnjica, Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 110 godina od osnivanja tradicionalnom svečanošću u hotelu "Moskva", gde je 23. februara 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub.

Grupa oficira školovanih u Francuskoj, na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem na četvrtom spratu hotela u redakciji lista "Novo vreme" postavila je temelj organizaciji, koja je dve godine kasnije primljena u Međunarodni olimpijski komitet.

Prvi put na igrama sportisti iz Srbije učestvovali su u Stokholmu 1912. godine. Prvi olimpijci bili su Dušan Milošević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomašević, koji je zauzeo 37. mesto.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ambasador Japana u Srbiji, zemlje domaćina narednih Igara u Tokiju, Junići Marujama obišli su danas apartman u hotelu "Moskva", a potom je Maljković položio lovorov venac na spomen ploču ispred hotela.

Na svečanosti su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, predstavnici nacionalnih sportskih saveza i drugi.