Olimpijske medalje
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
Olimpijske igre u Tokiju

EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Olimpijske igre u Tokiju, Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

"Ujedinjeni emocijom“ biće slogan ovogodišnjih Letnjih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju, saopštio je danas Organizacioni odbor.

Komitet sastavljen od bivših sportista i drugih sportskih radnika izabraio je taj slogan u nadi da će insprisati ljude različitog porekla da prihvate jedni druge i da se povežu putem emocija na predstojećim igrama, kaže se u saopštenju.

- U ovom dobu u kojem se toliko često povezujemo, a da se nikada ne srećemo, okupićemo se u Tokiju iz celog sveta. Toliko nacionalnosti. Etničkih grupa. Ljudi svih oblika i veličina i pola. Mladi i stari se okupljaju u zajednici zapanjujuće različitosti. Zajedno ćemo biti svedoci rezultata sportista.

Njihova fizička spremnost, takmičarski duh, hrabrost. Koristićemo ih zajedno. I mi ćemo biti dirnuti, zajedno se smejati i plakati. Svi smo različiti i toliko isti.

U tim trenucima doživljavamo i te emocije koje delimo, menjamo ono što zajedno možemo da zamislimo. Otkrivamo ono što nam treba da prevaziđemo ono što nas razdvaja. Dolazeći sada zajedno, naučimo kako sutra živeti zajedno. Ujedinjeno emocijom!, stoji u saopštenju.

Na Olimijskim igrama u Tokiju će biti održana takmičenja u rekordna trideset tri sporta.

Nakon 2008. godine će se na igre vratiti bejzbol i softbol, a debitovaće karate, sportsko penjanje, surfovanje, skejtbord, a unutar košarkaških takmičenja basket 3×3, i u sklopu biciklizma medison i freestyle BMX.

Mešovite muško-ženske kategorije su uvedene u atletici, plivanju, stonom tenisu, streljaštvu, triatlonu i džudou.

Letnje olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, biće održane od 24. jula do 9. avgusta.

To je drugi put da je Tokio domaćin Olimpijskih igara nakon 1964. i četvrti put da se igre organizuju u Japanu nakon Zimskih olimpijskih igara 1972. u Saporu i 1998. u Naganu.