Šah
Foto: Alo, Dejan Briza
 

Žrebom su rukovodili glavni sudija šampionata, Nebojša Baralić, a pomagali su mu sudije Lena Miladinović i Velibor Ćirjanić kao i generalni sekretar saveza Andrija Jorgić. Redne brojeve izvlačila je novinarka "Alo!", koji je medijski sponzor Šahovskog saveza Srbije, Milica Avramović.

Da bi šampionat organizaciono bio uspešan, brinuće se tim predvođen direktorom šampionata, Marijanom Stričevićem, specijalnim savetnikom za međunarodnu saradnju i sponzorski pul u Šahovskom savezu Srbije.

Generalni sekretar saveza Andrija Jorgić istakao je važnost ovakve manifestacije kao i da jedino dobrim radom šah može da se vrati na mesto koje mu pripada.

- Ove godine su se na takmičenje prijavili najbolji šahisti i šahistkinje koje imamo u Srbiji uz dva opravdana izostanka. Očekuje nas jedno jako dobro takmičenje na vrhunskom nivou. Želimo da našim šahistima omogućimo sjajne uslove i ambijent u kom će pokušati da dođu do rezultata. Takmičenje se odžava u hotelu "Fontana" u Vrnjačkoj Banji. Sve epidemiološke mere će biti ispoštovane, imaćemo i lice koje će sve to kontrolisati kako bi ovo bio još jedan sjajan turnir. Šahu se ne posvećuje dovoljno pažnje. Mi smo tu da ga vratimo tamo gde pripada. Kada imate jednu armiju od 15.000 registrovanih igrača, 460 aktivnih klubova, treći sport po masovnosti u Srbiji. Najmanje što možemo jeste da napravimo ambijent i stvorimo uslove - rekao nam je Andrija Jorgić i otkrio zašto je Vrnjačka Banja ove godine dobila domaćinstvo ovakvog događaja.

- Trudimo se da takmičenje bude van Beograda, a Vrnjačka Banja, odnosno hotel "Fontana" nam je pružio najbolje uslove. Po prvi put će i muško i žensko takmičenje biti održano na istom mestu. Svi ćemo se potruditi, na čelu sa predsednikom saveza Draganom Lazićem da ovo bude još jedno u nizu sjajno organizovanih dešavanja - dodao je generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije.

U ženskoj konkurenciji na turniru će nastupiti 10 takmičarki. Prosečan rejting učesnica turnira iznosi 2232 poena, što ga, po ranijoj klasifikaciji, svrstava u 8. kategoriju velemajstorskih turnira. Učesnice koje nemaju titulu velemajstora moći će da osvoje velemajstorsku normu. Ona će za Teodoru Injac, Adelu Velikić i Marinu Gajčin iznositi 7 poena, a za Ljilju Drljević i Jovanu Srdanović 6,5 poena. Iako se formalno vodi kao ženski FIDE majstor, najmlađoj ućesnici Jovani Srdanović na narednom Kongresu FIDE biće priznata titula ženskog internacionalnog majstora.

Zanimljivo je napomenuti da će, posle dužeg vremena (od 2014) na Šampionatu nastupiti pet nositeljki velemajstorske titule. U ranijem periodu često se dešavalo da na pojedinačnom šampionatu Srbije nastupi pet velemajstora (nikad šest!), ali je ovo prvi put da velemajstorski sastav čini polovinu učesnica turnira.

Što se tiče takmičenju u muškoj konkurenciji, u Vrnjačkoj Banji će se naći takođe 10 učesnika. Prosečan rejting Šampionata iznosi 2511 rejting poena, što ga svrstava u izuzetno jaku 11. kategoriju. Valja podsetiti da je od osamostaljenja Srbije jedino prvi Šampionat, u Vršcu 2007. godine, po rangu imao 12 kategoriju FIDE, sa 14 učesnika. Na turniru će jedini igrač sa titulom internacionalnog majstora, Novak Čabarkapa, imati priliku da osvoji velemajstorsku normu koja iznosi 6 poena.

Takmičarke (redni broj, ime i rejting poeni):

1. Drljević Ljilja 2174

2. Benderać Ana 2202

3. Prudnikova Svetlana 2202

4. Srdanović Jovana 2149

5. Raport Jovana 2308

6. Gajčin Marina 2239

7. Injac Teodora 2290

8. Erić Jovana 2278

9. Čoluškina Irina 2224

10. Velikić Adela 2278

Takmičari (redni broj, ime i rejting poeni):

1. Markuš Robert 2592

2. Kovačević Aleksandar 2480

3. Nestorović Nikola 2477

4. Ivanišević Ivan 2608

5. Damljanović Branko 2513

6. Čabarkapa Novak 2463

7. Torodović Goran M 2417

8. Perunović Miloš 2576

9. Inđić Aleksandar 2592

10. Lajthajm Borko 2383

PROČITAJTE JOŠ: