Lens Amstrong
EPA-EFE/ALI HAIDER
Lens Amstrong

EPA-EFE/ALI HAIDER

Lens Amstrong, Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Nekadašnja legenda Tur de fransa, a potom jedna od najomraženijih ličnosti svetskog biciklizma, Lens Armstrong, ponovo je u žiži.

Naravno, po skandalu, po čemu bi drugom.

Sada je otpužen da je koristio "tehnološki doping" - motor.

On je u međuvremenu ostao bez sedam titula pobednika najcenjenije trke na svetu, koje je osvojio između 1998. i 2011. godine, nakon što je sve javno priznao godinu dana kasnije.

Sada se Amerikanac našao u središtu nove afere, pošto nekadašnji šef anti-doping agencije Francsuke Žan-Pjer Verdi tvrdi da je dokazano da je na prestižnoj trci koristio motor:

- Lens Armstrong je najveći prevarant, kompikovan je na svakom nivou, imao je specijalni tretman. Mnogi su mi rekli da ne bih smeo da obraćam pažnju na takve priče, da bih ostao sam u tome, ali ako su legende bazirane na nečemu... Pozvao sam sve specijaliste koje poznajem, čak ni oni nisu mogli da razumeju kako su takve performanse moguće čak i sa dopingom.

Kao odgovor na sve te optužbe, stigao je snimak francuskih novinara na kojem se vidi kako Armstrong dodiruje zadnji deo svog bicikla tokom trke, navodno kako bi pokrenuo već ugrađeni motor.

Takvi delovi su bili u prodaji još od 1998. godine, ali su bili zabranjeni na elitnom nivou takmičenja.

Motor inače teži oko 800 grama, a njegova snaga iznosi oko 500W, što je sasvim dovoljno da se pobede ostali konkurenti.

Ima cilindričan oblik i povezan je sa brzinama pomoću žica, a kada se aktivira, počinje sam da okreće pedale.

PROČITAJTE JOŠ: