Nemačka
EPA
Nemačka

EPA

Nemačka, Foto: EPA

Dramatična situacija u svetu sporta, izazvana pandemijom koronavirusa, nije zaobišla ni Nemačku. Sportskim klubovima u najmnogoljudnijoj državi Evropske Unije potrebno je oko milijardu evra pomoći kako bi preživeli posle pandemije, objavio je Nemački olimpijski komitet (DOSB).

DOSB je to tog iznosa došao iz nedavnog istraživanja štete u 100 organizacija članica, a predsednik Alfons Herman je u izlaganju sportskoj komisiji nemačkog parlamenta naglasio kako 90.000 klubova u zemlji potrebno oko 12.000 evra kako bi preživeli krizu uzrokovanu pandemijom. Istovremeno, krovnim sportskim savezima u zemlji potrebno je oko 235 miliona evropskih novčanica dodatne pomoći za pokrivanje deficita zbog otkazanih utakmica i događaja.

Na pomoć države računa i 255 klubova prve i druge lige u rukometu, košarci, hokeju i odbojci, rekao je Frank Štofel iz sportske komisije nemačkog parlamenta.

– Ako država ne podrži profesionalni sport i lige, sva ova takmičenja više neće postojati u oblicima koje poznajemo – dodao je Štofel, naglasivši da bi mnogi klubovi mogli propasti ili proglasiti bankrot.

Od glavnih takmičenja u Nemačkoj se održava samo fudbalsko prvenstvo, dok je nastup u većini drugih profesionalnih sportskih liga odložen ili otkazan.