Tasraumare
foto: Profimedia
Tarahumare

foto: Profimedia

Tarahumare, Foto: foto: Profimedia

Dovoljno je da istrčite maratonsku stazu od 42,195 kilometara i uradićete ono što nikada neće uraditi 99,99 odsto populacije na zemaljskoj kugli. Ima i ultramaratonaca, koji trče po 1.000 kilometara za deset dana. Šta tek za njih reći? Ipak, sada vam predstavljamo šampione među dugoprugašima - meksičko pleme Tarahumara.

PROČITAJTE JOŠ:

Sebi su nadenuli nadimak - Raramuri, što u prevodu znači - trkači lakih nogu. Oni za dva dana istrče i do 700 kilometara! To je, recimo, razdaljina između Beograda i Venecije. Zamislite da do Venecije trčeći možete da dođete za 48 sati!

Tajna u hrani i pivu!

Pretpostavlja se da im snagu daje i ishrana, koja se temelji na kukuruzu, grašku i tortiljama, kao i voću i povrću. Meso jedu vrlo malo, a tu je i pivo. Njihovo kukuruzno pivo je neverovatno kalorično, pa im i to daje energiju.

 Zvuči nadrealno, ali je tako. Od malih nogu uče da trče, njihov maraton iznosi 150 kilometara i svi ga pređu kao od šale. Mladi, stariji, nebitno - svi ga trče i niko ne odustaje. Ovakve podvige ljudi van Latinske Amerike i Afrike nisu u stanju da urade.

Mnogi su se pitali - koja je tajna tog plemena? Kako telo može da izdrži tako strašne napore, da istrči 700 kilometara za dva dana, bez pauze? Čak je i „Diskaveri“ išao u planine Sijera Madre, u severozapadni Meksiko, da pokuša naučno da objasni ono što je teško objašnjivo.

Utvrđeno je da su njihovo tajno oružje obične sandale, iako često trče i bosi.
Razlika između sandala i specijalno dizajniranih patika za dugoprugaše jeste što se troši manje energije i samim tim mišići mogu da izdrže veće napore.

PREPORUČUJEMO I OVO:

Njihovo takmičenje je lokalnog karaktera - nadmeću se dva sela. Pripreme počinju nedeljama pre starta trke.

Napitke prave šamani

Šamani pripremaju specijalne napitke za koje se veruje da trkačima daju snagu i štite ih od zlih duhova, ali i bacaju uroke na rivale.

Takmičenje traje nekoliko dana, staze su dugačke po nekoliko stotina kilometara, nema pauza za spavanje.

Nažalost, njihov prosečni vek je oko 45 godina, što je za tri decenije manje od meksičkog proseka. Uzrok prerane smrti su glad, hladnoća, tuberkuloza, dehidracija, loša medicinska nega. Nekada ih je bilo milion, sada ih ima svega 60.000.