šah
M.Stanković
šah

M.Stanković

šah, Foto: M.Stanković

U sličnom stilu i domaći igrač Van Forest zablistao je i doveo je do velike radosti domaće publike. U ostalim partima viđeni su nerešeni ishodi.

Rezultati 6. kola:

Donchenko Alexander– Firouzja Alireza 0 : 1

Duda, Jan-Krzysztof – Magnus Carlsen ½ : ½

Esipenko Andrey - Giri Anish ½ : ½

Harikrishna Pentala - Wojtaszek Radoslaw ½ : ½

Vachier-Lagrave, Maxime - Tari Aryan ½ : ½

Grandelius Nils - Caruana Fabiano Van Foreest Jorden - Anton Guijarro 1 : 0

Dončenko i Firuzja su krenuli obostrano ofanzivno. Dončenko vezanime pešacima na e i f liniji, dok je Fiouzja uznapredovao sa pešacima po a i b liniji. Vođena je obostrano oštra igra, koja je u takvim situacijama donosila i greške, pa je partija bila na klackalici.

Na kraju se bolje snašao Firouzja, koji je žrtvom b pešaka oslobodio liniju za svoje topove i napravio lepoticu.

Duda Jan Krzysztof je protiv Karlsena dobro krenuo, pa zastao što je Karlsen jednog momenta iskoristi i došao do značajne prednosti. Ipak sitnim nepreciznostima, pozicija se izjednačila što je dovelo do remija.

Harikrišna je danas rešio da pobedi. I ako je bolje stajao i zauzeo sedmi red u topovskoj, nije uspeo u nameri. Vojtaček je izborio remi.

Slično je bilo i u partiji Esipenka i Girija. Obostrana igra sa željom za inicijativom dovela je do izdnačene pozicije i još jednog remija na turniru. Pobede su ovde zlata vredne.

Upravo važnu pobedu na radost domaće publike doneo je Van Foreest Jorden u partiji protivAnton Guijara. Iz poteza u potez prednost je rasla i sada je Van Forest došao blizu vrha.

U najdužoj partiji dana, Grandelius nošen jučerašnjom pobedom, krenuo je beskompromisno i protiv Karuane. Viđena je jedna zanimljiva partija. Dugo je na tabli bilo po dama, dva topa i raznobojni lovci uz svo nadmudrivanje. Nakon razmene dama i ulaskom u završicu gde su imali po topa i lovca, Karuana je stajao bolje i tražio svoju šansu. Nakon 62. poteza sklopljen je ipak remi.

Stanje nakon šestog kola:

1. Grandelius, Nils 4

2. Harikrishna, Pentala 3.5

3. Carlsen, Magnus 3.5

4. Caruana, Fabiano 3.5

5. Giri, Anish 3.5

6. Van Foreest, Jorden 3.5

7. Firouzja, Alireza 3.5

8. Esipenko, Andrey 3

9. Wojtaszek, Radoslaw 3

10. Duda, Jan-Krzysztof 2.5

11. Tari, Aryan 2.5

12. Vachier-Lagrave, Maxime 2.5

13. Anton Guijarro, David 2

14. Donchenko, Alexander 1.5

U subotu je na redu 7. kolo, a treba ipak izdvojiti sudar Vachier Lagrava i Karuane i Karlsena i Harikrišne. Sa radošću uz nestrpljenje očekujemo naredno kolo.

Pročitajte još: