Vanja Udovičić
Tanjug/Dimitrije Goll
Vanja Udovičić

Tanjug/Dimitrije Goll

Vanja Udovičić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je u Jutanjem programu TV Prva istakao da je položen prvi test povratka na otvorene sportske objekte, kao i da su se sportisti pridržavali svih mera koje je medicinska struka propisala i da je na taj način odgovorno poslata poruka društvu.

"Nama su glavni orijentir odluke međunarodnih organizacija. UEFA je izašla sa jasnim planom i programom i dalje instrukcije fudbalskim savezima Evrope, kao što je i FIFA, prva od svih ostalih sportskih federacija", rekao je Udovičić.

Od sutra su u Srbiji dozvoljeni i treninzi u zatvorenom, a biće omogućen i trening uz kontakt na otvorenom.

"Ono što je sada glavna nedoumica - čekamo odluku NBA kao jednog od pokretača svetske košarke, jer će se odluke Evrolige, odnosno FIBA Evrope i sveta, donositi na osnovu odluka NBA lige. Rukomet, vaterpolo i odbojka su izašli sa jasnim stavovima, otkazana su sva međunarodna takmičenja. Stav je da se otkazuju domaća takmičenja, tako da smo svedoci da se u najvećem delu zemalja Evrope neće odigrati takmičenja", rekao je Udovičić.

Ministar je govorio i o kandidaturi Beograda za završnicu Evrolige, istakavši da je on lično optimista zbog svega što je glavni grad u prethodnom periodu radio, ali da to nije garancija da će Beograd dobiti domaćinstvo.

"U prethodnih pet godina bili smo organizatori Evropskog prvenstva u košarci za žene, organizovali smo kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2016. i sada ženski kvalifikacioni turnir, u jednom danu prihvatili turnir iz Kine... Pokazali smo da imamo sposobnost i kapacitete, odigran je fajnal-for u Beogradu... Kada ste pokazali svetskoj i evropskoj košarci da postavljate standarde, da se drugi prema vama porede, onda mi to daje ohrabrenje i snagu. Mislim da je, ako je to moguće, važno da organizujemo što je veći broj međunarodnih takmičenja u Srbiji, da otvorimo vrata Srbije i da promovišemo našu zemlju", naglasio je Udovičić.

Evroliga odluku o nastavku sezone donosi 24. maja, a ministar Udovičić sumnja u pozitivan ishod, pošto je četvrtina igrača iz evropskih klubova iz SAD.

"Jedna četvrtina tima nije u mogućnosti da aktivno krene da trenira i da se vrati u Evropu, pa zbog toga može da dođe do pomeranja. Ja duboko verujem da možemo da budemo organizatori oba takmičenja", zaključio je Udovičić.