Nenad Borovčanin
V. Marković
Nenad Borovčanin

V. Marković

Nenad Borovčanin, Foto: V. Marković

Za godinu i po, koliko je na mestu predsednika Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin je za ovaj sport uradio više nego svi njegovi prethodnici zajedno za poslednje tri decenije.

PROČITAJTE JOŠ:

NEKI NOVI KONOR Može li MekGregorov humani gest da pokrije sve gluposti iz karijere?! (FOTO)

PROSLAVA NA "MARAKANI" Džudisti su Zvezdino zlato! (FOTO)

JOŠ JEDAN USPEH SRPSKIH SPORTISTA! Nemanja Majdov osvojio je zlatnu medalju, fenomenalni srpski džudista!

Profesionalac od glave do pete. I do pre sedam godina kao bokser i sada kao funkcioner. Večiti borac. Za kratko vreme je čudesnom energijom, vešto osmišljenom strategijom i konkretnim akcijama digao iz mrtvih posrnulog džina. U intervjuu za „Alo!“ hrabro izjavljuje da će Srbija ponovo imati osvajače medalja na velikim takmičenjima, pa čak i olimpijskog pobednika!

Nenad Borovčanin

V. Marković

Nenad Borovčanin, Foto: V. Marković

Kako se boks uopšte našao na patosu?

- Osam godina Bokserski savez Srbije nije bio na budžetu Ministarstva sporta i omladine. I još nije jer su prethodna dva rukovodstva neshvatljivo ostavila dug od preko 200.000 evra i oko pet miliona dinara. S jedne strane u pitanju je ta finansijska zaostavština, a, s druge, potpuni nemar prema reprezentaciji i klubovima. Naš boks je bio na izdisaju.

Boksovali Kiš, Gaga, Bora, Miša...

Borovčanin sa velikim zadovoljstvom ističe nekolicinu naših velikana koji su ulazili u ring.

- Danilo Kiš je trenirao boks, baš kao i Gaga Nikolić, pa i nedavno preminuli Miša Janketić. Bora Todorović bio je ljubitelj ovog sporta. Boks ima neverovatan potencijal i značajan je za jedan narod, za jednu naciju. Nadam da ćemo svi zajedno dostići bar deo slave koju je boks imao u prošlosti.

 Kako ste ga oživeli?

- Morali smo da izvršimo brzopoteznu reanimaciju, da napravimo nekoliko velikih događaja. Počeli smo sa „Zlatnom rukavicom“ i „Beogradskim pobednikom“, vratili smo im međunarodnu licencu, ponovo smo osnovali Boksersku ligu Srbije. Sproveli smo veliku kampanju „Olimpijska škola boksa“ za decu do 18 godina, potpuno besplatnu, u kojoj sad funkcioniše 95 klubova širom Srbije. Uvećali smo broj boksera sa 200 na 620, započeli smo novu eru plemenite veštine kod nas. Dvorane su pune, treneri se edukuju, ostvarena je uska saradnja sa Savezom Rusije. Takmičenja su na najvišem nivou, reprezentacija kvalitetno radi.

Ove godine postali ste član Evropske bokserske konfederacije, prvi Srbin koji je dobio takvo priznanje?

- Naša zemlja dobila je priliku da doprinese razvoju boksa u Evropi, modernizaciji, većoj zaštiti boksera i bokserki, vaspitnoj ulozi boksa, regionalnoj saradnji i svemu onome što sport nosi kroz olimpijske vrednosti. Mislim da smo za kratko vreme već dali dobar primer mnogima.

Marko Janketić rođen za ulogu legendarnog Beneša

Mnogi bokseri često ističu kako su ih pojedini filmovi inspirisali na putu ka uspehu. Bivši šampion Evrope u WBO verziji izdvaja klasike sportskog filma...

- „Roki“ je neprevaziđen. Inspirativni su i „Razjareni bik“, „Devojka od milion dolara“. I naša kinematografija ima filmove o plemenitoj veštini, npr. „Bokseri idu u raj“, „Šampion“... Karijera i život pokojnog velikog šampiona Marjana Beneša ima filmsku priču sa tužnim krajem. Kada bi se snimao film o Benešu, voleo bih da u glavnoj ulozi vidim Marka Janketića, sina nedavno preminulog Miše Janketića. Taj momak ima neverovatnu energiju, već sam ga gledao u pozorišnoj predstavi „Srce jednog boksera“. Oduševio me je.

Zbog čega je boks poseban?

- On ima značajnu društvenu ulogu. Boks pravi bolje ljude, gradi karakter, omogućava lakšu borbu kroz život. To je jedini olimpijski sport za koji je potrebna hrabrost, a mi smo hrabar narod. I to je jedini sport koji se ne igra već se boksuje. Zato i jeste plemenita veština. U ringu nema pomoći sa strane, rezervnih igrača, spletkarenja, udaraca ispod pojasa. Sve se rešava oči u oči. Boks je viteštvo.

Nenad Borovčanin

V. Marković

Nenad Borovčanin, Foto: V. Marković

Ovaj sport je prestižan u mnogim velikim državama sveta?

- Donald Tramp je, zajedno sa Silvesterom Staloneom, nedavno primio najveće bokserske šampione, Lenoksa Luisa i Ivandera Holifilda. Od svih sportista napravio je prijem samo za njih. Engleska kraljica Elizabeta II odabrala ja da poseti baš trening bokserske reprezentacije, kao i Angela Merkel. Vladimir Putin proglasio je boks za nacionalni sport, Emanuel Makron i princ Čarls pokazuju veliko poštovanje prema svojim bokserima.

Žene su hrabrije od muškaraca

U Srbiji je sve masovniji i ženski boks.

- Jelena Zekić se kvalifikovala za Evropske igre i sve više devojaka ćete videti u ringu. Kad gledate ženski meč, vidite da su one mnogo hrabrije od muškaraca. Kod njih nema korak unazad, nema kalkulacije, tu se boksuje na sve ili ništa - kaže Borovčanin.

 Postoji li u Srbiji podrška za boks?

- Zahvaljujući ljubavi prema sportu, a posebno prema boksu koju gaji predsednik Aleksandar Vučić, mi smo i uspeli da oživimo ovaj sport. Da nije bilo Vučića i njegove podrške, iskreno, ne bih se ni prihvatio ovog posla. Možda nije toliko poznato, ali naš predsednik je trenirao boks u BK Pinki, koji je krajem 90-ih veoma uspešno i vodio, pa čak taj klub doveo i do titule prvaka države. Bio je i predsednik BK Radnički sa Crvenog krsta. Često je i sam tražio da sparinguje sa profesionalcima, mnogo jačim bokserima od sebe.

Šta je vaša misija?

- Nadam se da ćemo vrlo brzo, posle 30 godina, uspeti da Srbiji donesemo jednu medalju sa velikih takmičenja. Živim za dan kada će Srbija ponovo imati olimpijskog pobednika. Verujem da to može da se desi na Igrama u Parizu 2024. godine. Do tada, cilj mi je da što više mladih zavoli ovaj naš sport.

Vučić nas je spojio sa Putinom, Rusi nam grade trenažni centar

Saradnja Srbije i Rusije je od svih sportova najizraženija baš u boksu. Borovčanin otkriva zbog čega...

- Pre svega zahvaljujući prijateljstvu između Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Oni su pokrenuli tu našu priču. Za EP u Minsku ovog leta naša reprezentacija će se pripremati u Moskvi. Naših 50 trenera treba da ode na obuku u Rusiju. Na sve to, Rusi planiraju da doniraju novac za izgradnju Nacionalnog trening centra za boks u Srbiji.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin

Alo!

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Alo!

Ko su naši aduti na velikoj sceni?

- Nemanja Gavrilović kao osvajač „Beogradskog pobednika“, teškaš Milan Babić, Aleksandar Konovalov, koji je u boks ušao kao svetski prvak u kik-boksu. Tu su još Dušan Janjić, Trifun Dašić, Semiz Pinja Aličić, juniorski prvak Evrope, Ognjen Đurđev... Imamo mi boksere za budućnost!