Marko Marjanović, slepi maratonac
Foton centar/Saša Preradović
Marko Marjanović i Irena Pavlović

Foton centar/Saša Preradović

Irena Pavlović je u korak trčala s Markom Marjanovićem, Foto: Foton centar/Saša Preradović

Marko Marjanović (30) ušao je u istoriju Beogradskog maratona kao prvi slepi trkač koji je prošao kroz cilj.

PROČITAJTE JOŠ:

Stazu od 42,195 kilometara je prešao za četiri časa i 49 minuta, a osim čelične Markove volje, entuzijazma, za njegov podvig je takođe zaslužan i četvoročlani tim koji je bio sve vreme sa njim.

Marko Marjanović, slepi maratonac

Foton centar/Saša Preradović

Marko Marjanović, Foto: Foton centar/Saša Preradović

Markov glavni oslonac u sinhronom trčanju bila je Irena Pavlović (43). Ne samo zbog toga što je plastičnom trakom bio povezan sa Irenom već i zbog moralne podrške koju mu je ona davala tokom prethodnih devet meseci, koliko treniraju zajedno.

- Marko je napravio podvig o kojem će se pričati. Dovoljno je da vam kažem da ponekad nisam mogla da pratim njegov tempo jer je viši od mene za 15 centimetara, možda sam ga i usporavala. Fizički je jak, uporan, ali i vrlo staložen. Mene je hvatala kriza tokom trke, njega uopšte nije - rekla je Irena za „Alo!“.

 

Četvoročlani tim uz heroja

Ovi humani ljudi pomogli su Marku da ostvari san. To su Irena Pavlović, Denis Ibišbegović, Vuk Terzin i profesor dr Branko Bošković, koji je Marku napravo plan treninga i trčanja.

Irena je takođe dugoprugaš, a kako nam je otkrila, do 37. godine je nije interesovalo trčanje. Danas je ultramaratonac, a s Markom će u novembru ići u Grčku, na Atinski maraton.

Još jedan važan član tima bio je Denis Ibišbegović (56), koji je sa Vukom Terzinom (50) takođe pomagao da put ispred Marka Marjanovića bude prohodan.

Marko Marjanović, slepi maratonac

Foton centar/Saša Preradović

Marko Marjanović s timom prijatelja, Foto: Foton centar/Saša Preradović

- Irena je glavni član tima jer je trenirala sa njim sve vreme. Kada je prošao kroz cilj, na Markovom licu su se mogli videti zadovoljstvo i sreća, ali on je tip osobe koja je čvrsto na zemlji. Živi samostalno, završio je rusku književnost, ali nema posao. Mogu da kažem da živi sa ograničenim sredstvima. Raduje me da je ispunio jedan od životnih ciljeva istrčavši maraton. Moram i da naglasim da je dečko pola maratona trčao samostalno, bez trake - rekao je Denis, koji radi pri američkoj ambasadi.