Šah u Vrnjačkoj Banji
Alo.rs/DejanBriza
Šah u Vrnjačkoj Banji

Alo.rs/DejanBriza

Šah u Vrnjačkoj Banji, Foto: Alo.rs/DejanBriza

Najbolji šahisti i šahistkinje Srbije od 7. do 13. decembra okupili su se u Vrnjačkoj Banji na 14. pojedinačnom prvenstvu naše države. Nakon sedam dana veličanstvenih borbi u prelepom ambijentu hotela "Fontana", može se zaključiti da je ovo takmičenje zaslužilo najviše moguće ocene.

U odsustvu predsednika Šahovskog saveza Srbije Dragana Lazića sjajan posao odradio je direktor turnira, a inače specijalni savetnik zadužen za međunarodnu saradnju i sponzorski pul, Marijan Stričević. On je za "Alo!" istakao važnost jednog ovakvog događaja, a pohvalno je govorio i o takmičarskom delu turnira.

- Drago mi je što smo turnir okončali u najboljem mogućem redu, naročito sada kada je epidemiološka situacija takva kakva jeste. Poštovali smo sve mere zaštite i slobodno mogu reći da je ovo bio turnir na najvišem mogućem nivou po svim kriterijumima, kako organizaciono tako i takmičarski. Videli smo zaista mnogo sjajnih partija, a kako i ne bismo kada su najbolji srpski šahisti i šahistkinje gostovali u Vrnjačkoj Banji. Bili smo desetkovani odsustvom predsednika šahovskog saveza Dragana Lazića i generalnog sekretara Andrije Jorgića kojima želim što brži oporavak i povratak u naše redove - rekao je Stričević za "Alo!", a potom pohvalio glavnog sudiju Nebojšu Baralića i njegove pomoćnike Lenu Miladinović i Velibora Ćirjanića.

- Naša sudijska trojka još jednom se pokazala sjajno. Bez njih ovo takmičenje ne bi bilo isto. Imamo zaista fenomenalne arbitre koji slobodno mogu da kažem zauzimaju sam vrh evropskog pa i svetskog šaha.

Šah

Foto: Alo!, Nenad Vujanović

Sudije, Foto: Foto: Alo!, Nenad Vujanović

Stričević se zahvalio i zaista sjajnom domaćinu, hotelu "Fontana" u Vrnjačkoj Banji u kom su srpski šahisti i šahistkinje imali idealne uslove kako za igru tako i za odmor tokom proteklih sedam dana turnira.

- Hotel "Fontana" je bio idealno mesto za organizaciju ovakvog takmičenja. Domaćini su zaista bili besprekorni. U razgovoru sa učesnicima zaključili smo da su uslovi za igru bili zaista na visokom nivou. Gotovo svi takmičari istakli su da do sada nisu imali ovako dobre uslove. Gostoprimstvo je bilo izvanredno, zaista su svi uživali. Zahvalio bih se ljudima iz hotela koji su učinili da ovo takmičenje dobije dodatno na značaju, kao i svim našim sponzorima bez kojih bi ovako nešto bilo teško izvesti. Vrnjačka Banja je sama po sebi lepo mesto, a takmičari su mogli da uživaju u ovako prelepom ambijentu tokom čitavog turnira.

Direktor turnira istakao je važnost događaja kakav je prvenstvo Srbije u šahu. Međutim, zadovoljan je jedino načinom na koji su portal i dnevne novine "Alo!" ispratili turnir, dok je izostao doprinos ostalih medija.

šah -dodela nagrada

Nenad Vujanović

šah -dodela nagrada, Foto: Nenad Vujanović

- Zadovoljan sam kako je "Alo!" ispratio tok turnira, ali ne mogu reći da su i ostali mediji sledili taj primer. Svesni smo svi da šah nije fudbal i da nije tako popularan, ali kada pogledate u Vrnjačkoj Banji se održavalo prvenstvo Srbije, to nije mala stvar. Tako nešto i te kako zaslužuje medijsku pažnju. Verujem da će vremenom šah pronaći mesto na medijskom nebu - dodao je Stričević.

Marijan veruje da je srpski šah na dobrom putu, a sa Draganom Lazićem na čelu uveren je da će se ovom sportu uskoro vratiti mesto koje je nekada imao - u svetskoj eliti.

- Srpski šah je na dobrom putu i verujem da će se vratiti tamo gde mu je mesto. Predsednik Dragan Lazić radi sjajan posao i već sada se vide pomaci u pozitivnom smeru, žao mi je što nije bio sa nama u Vrnjačkoj Banji jer bi turnir dodatno dobio na značaju. Svi zajedno činimo sjajan tim i trudićemo se da nastavimo sa marljivim radom. Jasno je da samo tako možemo uspeti u našem cilju i vratiti naš šah tamo gde pripada - istakao je Marijan.

šah -dodela nagrada

Nenad Vujanović

šah -dodela nagrada, Foto: Nenad Vujanović

Dobar glas daleko se čuje pa su tako FIDE i njen predsednik Arkadi Dvorkovič prezadovoljni radom Šahovskog saveza Srbije. Naša država uskoro može da očekuje organizaciju mnogo većih takmičenja, a u planu je i saradnja sa ruskim savezom.

- Ovaj šampionat bio je pripremni ispit za nešto mnogo veće što planiramo da napravimo u savezu. Dobili smo podršku od FIDE kao i lično od predsednika Arkadija Dvokoviča za organizaciju većih, komercijalnih takmičenja u Srbiji. Sa druge strane, kontaktirali smo i Šahovski savez Rusije gde je njihov predsednik Andrej Filatov izrazio veliku želju za saradnjom u budućnosti. Bilo da je u pitanju neka naša ili njihova ideja. Svi znamo za tradicionalno dobre odnose Srbije i Rusije i to treba iskoristiti na pravi način. Plan je da sledeće godine animiramo sponzore, jako ozbiljan tim kompanija sa kojima ćemo zajedno šah vratiti na pravi put. Za tako nešto potrebna nam je pomoć Ministarstva sporta, a verujem da će i oni prepoznati našu ideju i pomognu nam u misiji ozdravljenja srpskog šaha - rekao je Stričević, a onda najavio kandidaturu za prestižno šahovsko takmičenje:

- Cilj nam je da u našim mandatima dobijemo domaćinstvo šahovske Olimpijade. Mislim da je tako nešto i te kako realno. Mi ćemo podneti kandidaturu, svakako. Srbija je uvek bila dobar domaćin, a verujemo da bi tako bilo i kada je u pitanju šah.

šah u Vrnjačkoj Banji

Vladimir Marković

šah u Vrnjačkoj Banji, Foto: Vladimir Marković

Šahovski savez Srbije misli i na ekipe sa Kosova i Metohije.

- Želimo da pomognemo šahovskim klubovima na Kosovu i Metohiji. Planiramo da odvojimo novčana sredstva kojima bismo pomogli ekipama, kao i igračima kako bi imali uslove za igru i razvoj. Prvom prilikom ćemo se uputiti zajedno sa ljudima iz saveza ka Kosovu kako bismo im pomogli i videli na koji način možemo da podignemo šah na viši nivo.

Podsetimo, Teodora Injac (20) i Aleksandar Inđić (25) po treći put u karijeri postali su šampioni Srbije. Oni su u Vrnjačkoj Banji došli do trona u ženskoj, odnosno muškoj konkurenciji. Teodori je ovo bila treća vezana titula, dok je Aleksandar posle godinu dana pauze ponovo došao do najsjajnijeg odličja.

šah -dodela nagrada

Nenad Vujanović

šah -dodela nagrada, Foto: Nenad Vujanović

Kovačević: Najbolji turnir na kojem sam igrao!

Šahista Aleksandar Kovačević poneo je trofej za treće mesto na 14. pojedinačnom prvenstvu Srbije u Vrnjačkoj Banji. Za "Alo!" je govorio o organizaciji turnira koja je po njegovom mišljenju bila besprekorna. 

- Organizacija je zaslužila sve pohvale! Ovo je možda i najbolji turnir na kojem sam igrao! Posebno treba istaći da ni vreme nije jednostavno, da je sve mnogo teže. Sigurno da nije bilo lako, ali želim da se zahvalim predsedniku Draganu Laziću za ovo što je uradio - rekao je Aca Kovačević.

Otkrio je i da planira da se okrene trenerskom poslu.

- Još uvek ne znam gde ću igrati naredni turnir. Drago mi je da sam u Vrnjačkoj Banji odigrao dobro, moj fokus je više na trenerskom poslu. Nastavlja dalje sa treninzima i to je sigurno - zaključio je Kovačević.

M.R.

šah -dodela nagrada

Nenad Vujanović

šah -dodela nagrada, Foto: Nenad Vujanović

Jovana Erić nije zadovoljna trećim mestom, ali postoji nešto što je oduševilo

Još davne 2011. Jovana Erić (28) bila je šampionka države, a na poslednjem šampionatu u Vrnjačkoj Banji došla je do bronzanog odličja. Za nekoga čije su ambicije sam vrh svakako da nije zadovoljna rezultatom, ali postoji nešto čime jeste.

- Od kada igram ove šampionate, ovo je ubedljivo najbolje organizovan turnir, naročito ženski. Sada su i muški i ženski igrani na istom mestu, što do sada nije bila praksa. Kada su bili razdvojeni uvek je ženski nekako bio lošije upriličen. Šta da kažem osim da je sve bilo na visokom nivou. Organizacija, smeštaj, prostrana sala... i to u vreme pandemije korona virusa. Poštovane su sve mere, između igrača je bio pleksiglas, pa nismo morali da nosimo maske, što je bilo veliko olakšanje - s osmehom će velemajstor iz Loznice.

Posebno je naglasila sjajne uslove i organizaciju turnira.

- Nova garnitura ljudi u Savezu za sada se pokazala dobro. Sve pohvale za njih! Od kada igram ni boljih uslova, ni organizacije.

Osvrnula se Jovana i na učinak u Vrnjačkoj Banji.

- Prošle godine sam podelila prvo i drugo mesto, a sada sam već na početku takmičenja zaređala tri poraza. Vratila sam se na kraju sa dve pobede i došla do treće pozicije. Zadovoljna sam, pre svega što smo uopšte igrali, a dobro se zna kakva je situacija u svetu.

S.S.

PROČITAJTE JOŠ: