Polufinale prvenstva Srbije
Šahovski savez Srbije
Polufinale prvenstva Srbije

Šahovski savez Srbije

Polufinale prvenstva Srbije, Foto: Šahovski savez Srbije

U veoma teškim pandemijskim uslovima, uz sve propisane mere zaštite, 53-oje šahista (40 u muškoj i 13 u ženskoj konkurenciji) borilo se za jedno od prva četiri mesta koja direktno vode na državni šampionat. 10-orica prvoplisanih u muškoj konkurenciji dobiće novčane nagrade u ukupnom iznosu od 250.000 dinara, dok će 6 prvoplasiranih dama dobiti ukupno 140.000 dinara.

U konkurenciji šahistkinja WGM Maria Manakova i WIM Marina Gajčin opravdale su epitet glavnih favorita. Drugi dodatni kriterijum je odlučio da Maria odnese pobednički pehar i zlatnu medalju, dok je Marini pripalo drugo mesto i srebrna medalja. 3. mesto zauzela je WIM Sandra Đukić. Listu šahistkinja koje su se direktno plasirale na državni šampionat zaokružuje WIM Ljilja Drljević na 4. mestu koja je zbog pobede u međusobnom duelu "pretekla" koleginicu po titulu WIM Jovanu Srdanović.

Kod šahista mladi Subotičanin, IM Novak Čabarkapa pokazao je najsigurniju igru i sasvim zasluženo poneo pobednički pehar. Mladi Luka Budisavljević, koji svakog dana očekuje da mu FIDE prizna titulu velemajstora, osvojio je drugo mesto sa istim brojem poena kao i novosadski velemajstor Siniša Dražić, koji je posle nešto lošijeg starta vezao 4 uzastopne pobede i zasluženo se plasirao na državni šampionat. Poslednji direktni učesnik šampionata je Miloje Ratković, koji, isto kao i Luka Budisavljević, očekuje brzo priznanje titule velamajstora.

Na zatvaranju prvenstva direktor prvenstva Saša Jevtić zahvalio se svim učesnicima na fer i korektnoj borbi i istakao pomoć Akademije Dositej Šahovskom savezu Srbije u trenucima kada je to bilo najvažnije. Upravo Jevtić je dao veliki doprinos za odličnu organizaciju takmičenja.

Nagrade najboljim šahistkinjama uručio je Andrija Jorgić, generalni sekretar ŠS Srbije, dok je najboljim šahistima pehare medalje uručio Srećko Bačevac, generalni menadžer Akademije Dositej.

Sudijski kolegijum činili su IA Slaviša Micković kao glavni sudija i njegov zamenik, IA Nebojša Radosavljević. 

PROČITAJTE JOŠ: