Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi, Foto: Shutterstock

Za početak, važno je da razbijemo mit o najpovoljnijem sportu. A posle treba da zagrebemo jedan sjajan fenomen koji se zove Didero efekat.

Trčanje je najpovoljniji vid vežbanja van kuće

Istina je, ima jeftinije: možete da vežbate sa 0 dinara investicije. Znam da ja jesam. Vežbe u sopstvenom stanu su povoljnije. Ako se pitate kako da organizujete program predlažem vam youtube.

Postoji more besplatnih kanala, koji sistematizuju vežbanja poput 30 dana joge ili 28 dana boot kampa.

Ovo su sjajni načini da pratite svoj napredak i da vas neko vodi kroz sistem. Kada se osetite samopouzdano – možete da krenete u kreiranje sopstvenih treninga.

Onog trenutka kada vas vežbanje u sopstvenoj režiji ne zadovoljava – neka investicija mora da padne.
Možete da investirate u članstvo u fitnes klubu, teretani, aerobik centru, plivanju, da uzmete fit pass. Računajte na cifru od 15€ + mesečno.

Inicijalna investicija u trčanje su jedne patike (+ brushalter za žene). Iako bi trkači voleli da one koštaju do 50€, u proseku prosečan par patika koštaće vas do 100€.

Ovo je ekvivalent pola godine treniranja u bilo kom klubu. Ušteda na trčanju? Benzin ili gradski prevoz. Kako zatvorite vrata stana – vi ste u treningu.

Patike ćete morati da menjate na godinu do dve, što prosečnu cenu trčanja u sopstvenoj režiji stavlja na 4 do 8€ mesečno .

Za potpune početnike VODIČ ZA TRČANJE

Dakle, inicijalna investicija u trčanje i nije toliko skupa kada se pogleda dugoročna perspektiva, dodatno – uvek ga možete uparivati sa vežbama snage ili jogom kod kuće za puniji efekat.

Ali troškovi se otrgnu kontroli?

Veoma lako možete da se nađete upravo u toj situaciji. Dva su razloga koji vode u ovo, prvi je gore pomennuti Diderot efekat, drugi je proces ekspandiranja.

Promena koja se širi (i košta)

Počnimo od lakšeg: ekspandiranje. Ako se zaljubite u trčanje, verovatno nećete stati na rekreaciji tri do četiri puta nedeljno po pola sata.

Biće vam potreban izazov.

Ovde na red dolaze trke ili trening sa trenerom, školom, grupom. ..

Da se razumemo odmah, to su sve lepe investicije i ne treba žaliti novac za nešto što volimo.

Prosečna cena trke je oko 12€ startnina + 10€ prevoz + 15€ ako na trci prespavate + 10€ klopa i piće. Dakle sve zajedno oko 50€ po danu.

Ako krenete na jednu trku, neću vas lagati, navući ćete se :) Biće tu najmanje još dve, tri godišnje.

Na ovaj način trčanje počinje da biva skupim sportom.

Odjednom, novac za trke postaje primarni, novac za treniranje sekundarni i dosta trkača se u ovoj fazi onako epski ispovređuje. Jer zapostavlja osnovu zarad nadogradnje.

Kako se nositi sa ovim procesom?

Napravite vaš trkački kalendar na početku svake godine.

Definišite trku A kategorije po sezonama i jednu do dve B.

Trke A kategorije su one za koje se spremamo.

Trke B kategorije su one na kojima dužinu odrađujemo kao LSD trening

Trke C kategorije su one na koje nas odvuče društvo. Savet: trčite najkraću distancu na njima, obično je free, a neće vas koštati zdravlja.

Učlanite se u našu FB grupu Maraton akademija – za savete, podršku, deljenje troškova oko putovanja!

Neumerena kupovina: šta je to Didero efekat?

Za ovaj koncept čula sam sasvim slučajno ali odmah je imao smisla. Naziv potiče od francuskog filozofa Denisa Dideroa, koji je živeo u 18. veku. Skratiću priču maksimalno, ali koga zanima cela neka pogleda izuzetan članak ovde

Bio je izuzetan čovek, jedan od osnivača tadašnje Enciklopedike ali je zapao u ozbiljno siromaštvo. Spasila ga je Katarina Velika tako što je "otkupila" njegovu veliku biblioteku, za ekvivalent današnjih 50.000 funti.

Odjednom – postao je bogat. Imao je dovoljno novca za svakodnevne potrepštine ali suština efekta svodi se na kupovinu jednog posebnog artikla – skerletnog ogrtača.

Problem sa ogrtačem bio je u tome da je bio u poptunom nesaglasju sa pretežno pohabanom odećom koju je filozof posedovao. Prirodno, promenio je garderobu. Onda je tako lepo obučen primetio da živi u prilično skromnom nameštaju, i to se promenilo. Nov tepih, sto, stolice.. sve je bilo zamenjeno.

Suština efekta je da jedna lepa (skupa) stvar vodi u spiralnu potrošnju kako bi utisak bio sve kompletniji.

Na našem primeru – ako investirate u dobre patike, velika je šansa da će vam u nekom trenutku zasmetati jeftine i ružne helanke. Nove helanke zahtevaće nov šuškavac, a to sve i novu kapu i rukavice. Na kraju ćete zasigurno doći i do trkačkih gaća i čarapa.

Kako se izboriti sa ovim efektom?

Usidrite se u vašoj realnosti. Razumite koliki budžet imate realno i koliko ste spremni da dajete na trkačku opremu.

Razumite da skuplje nije uvek bolje.

Kupujte kvalitetnu robu koju možete da kombinujete uz više elemenata.

Majice za trčanje sa kratkim rukavima se uglavnom dobijaju na trkama, od njih jednostavnim sečenjem rukava možeda da napravite singlete. Bolje investirajte u dobre majice sa dugim rukavima.