Maraton
Profimedia
Maraton

Profimedia

Maratonu Berlinu, Foto: Profimedia

Senzacionalno ostvarenje Elijuda Kipčogea, kenijskog atletičara koji je postao prvi čovek kome je uspelo da maratonsku stazu (42,195 m) istrči ispod dva sata, tačnije za 1:59.40 sekundi, glavna je tema u sportskim krugovima.

Padobranci Vojske Srbije osvojili zlato i srebro na državnom prvenstvu

Na 65. državnom prvenstvu Srbije, koje je održano danas na sportskom aerodromu „Zalužani" kod Banjaluke, zlatnu medalju osvojio je zastavnik Siniša Mićić, a srebrno odličje stariji vodnik Dejan Cvetković iz Padobranske ekipe Vojske Srbije „Nebeske vidre", dok je bronzanu medalju osvojio Slobodan Terzić iz Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig".

Iako IAAF nije priznao ovo ostvarenje kao zvanični svetski rekord (i dalje je to 2:01.39), pošto je Kenijac na stazi u Beču imao pomoć čitavog tima pejsmejkera, ali i automobila koji su mu pravili zavetrinu, stvarajući mu idealne uslove, ljubitelji trčanja s fascinacijom govore o ovom nesvakidašnjem događaju.

Maraton

Profimedia

Kipčogijeva majka proslavlja uspeh sina, Foto: Profimedia

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, trenutno je u Americi, gde prisustvuje promociji čuvenog Čikaškog maratona, a tamo svi govore o Kipčogeu.

Dejan Nikolić

D. Briza

Dejan Nikolić, Foto: D. Briza

- Imao sam priliku da razgovaram s mnogim svetskim rekorderima u maratonu, poput Stiva Džonsa, Kalida Kanučija (promoter Beogradsog maratona 2018 ), aktuelnom svetskom rekorderkom Polom Redklif i mnogim direktorima maratona širom sveta - od Njujorka, Tokija, Berlina, Londona, Bostona, Atine do Šangaja.

Posle muškog oboren svetski rekord i u ženskom maratonu! (FOTO/VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ M. Dr. DATUM I VREME: 13.10.2019. 18:29 Kosgej je iskoristila dobre vremenske uslove u Čikagu. Brigid Kosgej, Foto: EPA Tannen Maury Ovaj vikend biće zlatnim slovima upisan u istoriji atletike. Posle Elijuda Kipčogea u muškoj, njegova sunardonica Kenijska atletičarka Brigis Kosgej uspela je da obori svetski rekord maratona u ženskoj konkjurecniji star 16 godina.

I svi se slažu - Kipčoge je ostvario vanserijski rezultat. Kenijac je jedini čovek od koga je moglo da se očekuje da istrči famoznih 1:59. Time je zaokružio i neverovatnu trkačku karijeru vrhunskog dugoprugaša i maratonca, osvajača medalja na svetskim prvenstvima i titula na najvećim maratonima na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Od deset maratona na kojima je učestvovao, uključujući i Olimpijske igre, pobedio je na devet i po tome je takođe jedinstven. Posle sličnog pokušaja na trkačkoj pisti u Monci pre dve i po godine, kada zamalo nije trčao ispod dva sata, napokon mu je sada to uspelo - oduševljeno konstatuje Dejan Nikolić.

Pripremali ga olimpijski prvaci

Kipčoge se za ovu istorijsku trku pripremao tri godine s timom od više desetina ljudi, među kojima su i neki od najboljih trkača na svetu, svetski prvaci i olimpijski šampioni, u disciplinama od 1.500 metara do maratona. Ogromna mašinerija je pokrenuta da podrži ovo fantastično ostvarenje.

Prvi čovek Beogradskog maratona na kraju s ponosom podseća na činjenicu da je Kipčoge svojevremeno trčao i u srpskoj prestonici.

Beogradski maraton

Privatna arhiva

Beogradski maraton, Foto: Privatna arhiva

- Mi, iz Beogradskog maratona, koristimo posebno ovu priliku da čestitamo Kipčogeu, jer ga pamtimo i po dolasku u naš grad i učestvovanju na „Beogradskoj trci kroz istoriju“.

BONUS VIDEO:

Ekskluzivno za Alo Uroš Kovačević o čestitkama koje je dobio za osvajanje Evropskog prvenstva!