Vlada Stevanović, maratonac
Alo! V.Marković
Vlada Stevanović, maratonac

Alo! V.Marković

Vlada Stevanović, maratonac, Foto: Alo! V.Marković

Da nikada nije kasno, kao i da godine nisu prepreka, svedoči Vlada Stevanović iz Beograda, koji će u nedelju, sa punih 85, istrčati svoj 138. polumaraton.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada Maratonac, kako ga zovu, počeo je da trči ne kao dečak ili mladić već kao zreo čovek, u 55. godini. Iza sebe ima nešto više od 700 različitih takmičarskih trka, a poslednjih pet godina kilometre savladava i sa ugrađenim pejsmejkerom.

- Ja sam vam živi primer da je sve u životu moguće - kaže na početku razgovora za „Alo!“ Vlada Maratonac, inače inženjer geologije u penziji.
Do 1989. godine, trčanje mu nije bilo ni na kraj pameti, a onda je samo pola sata pre početka drugog Beogradskog maratona zgrabio patike i zapucao na trku od pet kilometara.
- Nikada se pre toga nisam bavio sportom. Počelo je tako što smo supruga i ja gledali televiziju tog jutra, uoči održavanja Beogradskog maratona. Sećam se da je bilo oko 9.30. Novinari, koji su intervjuisali učesnike, pitali su baku da li će uspeti da istrči, a ona je im odgovorila: „Istrčaću, makar me i nosili.“ A meni odjednom sinu i pomislih tada: „Kad može ona sa 76, mogu i ja sa 55 godina.“ Zgrabio sam patike i uputio se ka centru grada. Tada sam istrčao svoju prvu trku - navodi ovaj rođeni Leskovčanin koji od 1951. živi u Beogradu.
Druga trka mu je bila polumaraton u Somboru, ali nije uspeo da izgura do kraja.

Osvojio planinu bogova

Vlada nije osvojio Mont Everest, ali jeste Olimp 2015. - Mnogo je visok, blizu 2.900 metara nadmorske visine, i nije bilo jednostavno popeti se. Inače, sve do pre pet godina učestvovao sam na svetskim prvenstvima u planinskom trčanju. Međutim, svetska organizacija je zabranila starijima od 80 godina da učestvuju, pa sam se upisao u planinarsko društvo i tako otišao u planinare. Dosad sam imao 18 planinarskih pohoda, među kojima je i taj na Olimp - navodi on.

- Trčalo se više kilometara - 27 umesto 21. Bilo je veoma toplo, zapara. Na 20. kilometru sam se onesvestio. U jednom trenutku sam čuo kako neko kaže: „Ovaj je gotov.“ A ja pomislih: „E pa, nisam.“ Brzo sam došao sebi, ali je u međuvremenu stigla Hitna pomoć i lekari mi nisu dozvolili da nastavim, već su me odveli u bolnicu na infuziju. Slično mi se dogodilo još samo prošle godine u Kostolcu, jer sam se preforsirao - navodi Vlada.

Najdraže nagrade su mu one koje je osvojio na Svetskom prvenstvu na Sljemenu u Hrvatskoj u planinskom trčanju i na Evropskoj olimpijadi u Italiji u stiplčezu. Na oba takmičenja je bio treći.
Za nedelju se, kaže, uveliko sprema, to će mu biti 138. polumaraton.

Vlada Stevanović, maratonac

Alo! V.Marković

Vlada Stevanović, maratonac, Foto: Alo! V.Marković

 

Trčao i pod bombama

- Ni pod bombama nisam prestao da trčim. Za vreme bombardovanja išli smo na takmičenje u Novi Sad i Bačku Palanku. Od tada datira ova majica sa metom - dodaje Maratonac.

- Ranije sam trčao i maratone i ultramaratone, triatlone, ali od 2003. najduže trke na kojima učestvujem su polumaratoni. Poslednji na kojem sam trčao je nedavno održan u Jagodini, a pre toga sam bio u Splitu i tada sam se dogovorio sa jednom devojkom iz Beograda da zajedno izguramo trku u nedelju - dodaje Vlada. 

Vlada Stevanović, maratonac

Alo! V.Marković

Vlada Stevanović, maratonac, Foto: Alo! V.Marković

 

Trčanje produžava život

- Trčanje je velika stvar i za psihičko i za fizičko zdravlje. Tvrdim da produžava život. Osim toga, lepo je učestvovati i na takmičenjima, pre svega zbog divnih prijateljstva koja se tom prilikom uspostave. Mene poznaju i mladi i stari, a puno mi je srce kada mi takmičari tokom trke aplaudiraju.

Prepreka nije ni pejsmejker, koji mu je ugrađen 2014.

- Kad sam bio na kontroli, čuo sam medicinsku sestru kako pita hirurga koji me je operisao: „Je l’ sme ovaj da trči, s obzirom na godine i pejsmejker?”. Doktor joj je uz osmeh rekao: „Taj može i na Mont Everest.“
Stevanovića ne drži mesto i već 30. aprila ići će u Češku na planinarski pohod, a po povratku krenuće put Banjaluke na polumaraton koji se održava 12. maja.
- Osećam da imam snage za najmanje još nekoliko godina. Još ćemo se mi družiti - poručuje Vlada Maratonac.

BROJKE

1994.
godine istrčao prvi maraton
711
različitih takmičarskih trka ima iza sebe
37
triatlona i plivačkih trka
31
ultramaraton
29
brdskih i planinskih trka
15
maratona
14
trka uz stepenice