bejzbol palica
EPA
bejzbol palica

EPA

bejzbol palica, Foto: EPA

Američku javnost šokirao je slučaj Brendona Martina (27), nekad perspektivnog bejzbol igrača, koji je 17. septembra 2015. u mahnitom pohodu u kući u Riversajdu u Kaliforniji ubio oca, ujaka i električara. I to bejzbolskom palicom na kojoj je bilo ugravirano njegovo ime.

Porota u Los Anđelesu u četvrtak ga je poštedela smrtne kazne i odlučila kako će, zbog trostrukog ubistva prvog stepena, ostatak života provesti u ćeliji bez mogućnosti pomilovanja.

Martina su 2011. na MLB draftu izabrali Tampa Bej Rejsi kao 38. pik. Igrao je tri sezone u razvojnoj ligi Miners, ali nakon toga je nestao. Franšiza je sa njim raskinula ugovor u krajem  2015.

U međuvremenu se Brendon, nakon što je potpisao ugovor od 860.000 dolara i unajmio vilu, odao drogi, konzumirao je marihuanu i kokain, LSD, pečurke... I njegovo je ponašanje za ukućane postalo neizdrživo. Bio je tempirajuća bomba.

- Sa njim niste znali šta će se dogoditi. Zaključavali smo vrata i čuli kako viče. Svađao se sam sa sobom, lupao šakom o zid, udarao oca koji je bio u kolicima, pokušavao da zadavi majku i bacao stvari na nju - govorila je na suđenju sestra Melodi.

Martinova obrana pravdala je užasan zločin kao posledica šizofrenije, ali na sudu su utvrdili kako to nije bilo presudno. Konzumiranje droge, u svakom slučaju, jeste.

Ironično, baš na dan ubistva Martinova porodica postavila je video nadzor kako bi se zaštitila od mogućeg napada, ali to je bio samo okidač mahnitog čina. Martin je u krvavom pohodu nasmrt pretukao oca Majkla, ujaka Rikija Andersena i instalatera alarma Berija Svansona. Uhapsili su ga sutradan.

Pogoršano psihičko stanje osuđenika uticalo na odluku porote da nakon dvodnevnog većanja ne odluči da smakne Martina smrtnom kaznom. Uvažili su i sestrino završno svedočenje.

- Ne želim da izgubim još jednog člana porodice, zabili biste mi nož u srce - govorila je Melodi.

Brendon je tokom petogodišnjeg procesa odbijao saradnju i sa advokatom, ni sa kim nije hteo da komunicira i spavao je na podu. 

PROČITAJTE JOŠ: