Ivana Španović
Profimedia.rs
Ivana Španović

Profimedia.rs

Ivana Španović, Foto: Profimedia.rs

Ivana Španović od 2013. godine sezonu nije završila bez makar jedne osvojene medalje, a od 2015. u vitrinama svake godine imala po jedno novo zlatno odličje. Ušla je u istoriju svetske atletike izjednačivši se s Hajke Dreksler i vezavši tri uzastopna zlata na evropskim dvoranskim šampionatima. Sada je najbolja srpska atletičarka svih vremena pred sebe postavila tri nova cilja. Prvi je osvajanje zlata na SP u Dohi ove godine, drugi isto odličje na Olimpijskim igrača u Tokiju naredne godine i, na kraju, kao kruna karijere, zlato i obaranje svetskog rekorda na SP u Beogradu 2022. godine.

Španovićeva: Vera - ključ uspeha

Sama Ivana Španović nije mnogo pričala o planovima za budućnost, već je samo kratko prokomentarisala da je sve vreme verovala u sebe.

- Došla sam u Glazgov po zlato i ne bih bila zadovoljna nijednim drugim ishodom osim prvog mesta. Znala sam da mogu da preskočim sedam metara bez većih problema, ali sam napravila mnogo grešaka. Čekala sam, čekala i na kraju uspela da budem najbolja - poručila je Ivana Španović, a na svoj profil na Instagramu je postavila snimak pobedničkog skoka uz poruku: - Znaj da vrediš.

To u razgovoru za „Alo!“ otkriva Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije, koji je s predsednikom Veselinom Jevrosimovićem uspeo da preporodi srpsku kraljicu sportova.

Slobodan Branković

Tanjug/Tanja Valič

Slobodan Branković, Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ivana je navikla ljude da se s velikih takmičenja vraća s medaljom, uglavnom onom najsjajnijom, ali to što ona radi je sve samo ne lako. To je čudo. Ne znam koju drugu reč bih mogao da iskoristim - počinje priču Branković i nastavlja:

Ponosan što živim u eri Ivane i Novaka

Rezultati koje poslednjih godina postiže Ivana Španović u rangu su s onim koje ostvaruju srpski vaterpolisti ili Novak Đoković, jer se sve osim prvog mesta smatra neuspehom.

- Verujem da neću biti pretenciozan ako kažem da Srbija nikada nije imala takva dva sportska imena kakvi su Ivana Španović i Novak Đoković, niti mislim da će ih imati u skorije vreme. Možda se neko ko se bavio kolektivnim sportom neće složiti, ali to je moje mišljenje. Njih dvoje su istinski brend Srbije i treba da budemo ponosni što živimo u njihovoj eri i uživamo u čudima - kaže Branković.

 - Ona od juniorskih dana zna samo za uspehe, naporno trenira i sve to je plod rada nje i trenera Gorana Obradovića. Ivana je zacrtala da osvoji zlato na SP u Dohi, OI u Tokiju i SP u dvorani 2022. godine. Ali to nije sve. Ona sanja da to takmičenje bude kruna njene karijere i da se održi u Beogradu, gde bi pred svojim navijačima oborila svetski rekord. Mi kao Savez trudimo se da joj tu želju ispunimo i daćemo sve od sebe da dobijemo organizaciju Svetskog prvenstva.

Jovančević je novo blago

Kao uvertira za Ivanino zlato, iz Glazgova je stigla vest o osvajanju bronzane medalje Strahinje Jovančevića, takođe u skoku udalj, koji je, prema Brankovićevim rečima, budućnost srpske atletike.

- On je mlad, ima 26 godina i očekujemo da tek ostvari prave rezultate. U Glazgovu je probio granicu od osam metara, tim skokom oborio nacionalni rekord i osvojio bronzanu medalju. Sve to je stalo u taj jedan pokušaj i to će mu samo biti podstrek za još veći rad. Ponosni smo na njega - kaže Branković.

Taj svetski rekord drži upravo legendarna Hajke Dreksler, koja je u Beču 1988. godine skočila 7,37 metara, što je za 13 centimetara duže od Ivaninog ličnog rekorda u dvorani. Ali daleko od toga da je nedostižan.

Strahinja Jovančević

AP

Strahinja Jovančević, Foto: AP

PROČITAJTE JOŠ:

- Svi verujemo da ona to može da uradi i ima punu podršku Atletskog saveza Srbije. Ali ne samo ona već i svi mladi koji su, najviše zbog njenih dobrih rezultata, poslednjih godina počeli da treniraju atletiku. Otvorili smo atletsku dvoranu u Beogradu, u planu su iste takva u Ćupriji i Novom Sadu, jer želimo da stvaramo nove šampione. Za sada imamo 20 dragulja, koji će uskoro zablistati na velikoj sceni, u to smo sigurni. Tu ne mislim samo na skok udalj već i na mnoge druge discipline, budući da studiozno ulažemo u svaku od njih - kaže Branković.

Skromna proslava u hotelu, večeras koktel

Ivana Španović i Strahinja Jovančević nisu imali vremena da u Glazgovu glamurozno proslave osvajanje zlatne, odnosno bronzane medalje u skoku udalj, ali daleko do toga da nije bilo slavlja.

- Okupili smo se u holu hotela, popili piće, malo proslavili i svako je otišao u svoju sobu. Nije tu bilo neke muzike ili nečeg sličnog. Za susednim stolom su bili reprezentativci Grčke, koji su takođe imali razloga za slavlje. Što se velike proslave tiče, Savez će večeras u 19 časova organizovati koktel, na koji će doći svi koji su predstavljali Srbiju u Glazgovu, i proslavićemo kako dolikuje - kaže Branković.