maratonci trče preko mosta na Adi
BGD Maraton
maratonci trče preko mosta na Adi

BGD Maraton

maratonci trče preko mosta na Adi, Foto: BGD Maraton

U poslednjem broju časopisa "Distance running" - zvaničnog časopisa "AIMS" (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka) koji se distribuira na gotovo 500 trka, članica AIMS širom sveta, pod naslovom "Perserving trough adversity"objavljen je tekst o Beogradskom maratonu.

"For 30 years the Belgrade Marathon has been one of Serbia's largest sporting, social, and humanitarian assets, and officially became the event of special importance to the City of Belgrade, and the biggest, and most important sport event in Serbia." – deo je teksta.

Tekst o Beogradskom maratonu objavljen je u posebnoj rubric pod nazivom “Longest serving race directors of AIMS events”, strana 39 casopisa, gde se na spisku “najdugovecnijih direktora” maratonskih trka u svetu na visokom osmom mestu nalazi i ime direktora Beogradskog maratona Dejana Nikolica, zajedno sa direktorima maratona u Cikagu I Torontu.

Kompletan tekst pogledajte putem linka:

Trasu Beogradskog maratona, osmislio je Fred Libou (Fred Lebow), jedan od osnivača trkačkog pokreta u svetu, još 1989. godine. Neke manje izmene trasa je doživela 2017. godine. Staza počinje i završava se u centru starog dela grada, dok se veći deo trke održava na ravnom delu Novog Beograda.

Tokom 1990. godine, gotovo jedina dobra i pozitivna vest koja je dolazila iz ratom zahvaćene Jugoslavije bila je u vezi sa Beogradskim maratonom. Uprkos svim poteškoćama, sankcijama Ujedinjenih nacija, ratom u regionu, zatvaranjem aerodroma, striktnim pasoškim kontrolama, sve većom inflacijom i generalnim haosom koji je vladao, organizatori Beogradskog maratona su ipak uspeli da održe maraton na pravom putu.

Preko 30 godina, Beogradski maraton jedan je od najvećih sportskih, društvenih ali i humanitarnih događaja sa velikim značajem za grad, te je i zvanično postao događaj od posebnog značaja za Grad Beograd i danas je najveći i najznačajniji sportski događaj u Srbiji. Od 1990. godine Beogradski maraton član je “AIMS” (Svetsko udurženje maratona i uličnih trka) jedan je od začetnika maratonskog pokreta u regionu i maraton koji rame uz rame sa gradskim vlastima radi na konstantnom unapređenju događaja.

Beogradski maraton je tokom istorije preživeo više kriza nego većina maratona. Teška vremena stvorila su povremeno i teške odnose. Beogradski maraton je tokom svoje istorije sarađivao sa velikim brojem političara i 16 gradonačelnika - povremeno se i sporeći sa nekima od njih.

U martu 1999. godine, nakon što je NATO pokrenuo ratnu akciju i bombardovanje Srbije, poruka je poslata u NATO sedište u Briselu.
Poruka je bila jasna. Beogradski maraton će se održati na ulicama grada Beograda i to sa preko 15.000 učesnika među kojima će se naći i deca. Maraton je ustao protiv rata. Te subote (17.04.1999. - prim. prev.), Beograd nije bio bombardovan i preko 20.000 trkača i uprkos jakoj kiši završilo je trku koja se održala pod sloganom “Stop the war, Run the World”. U istom trenutku, trinaest ruskih gradova, od Murmanska do Vladivostoka organizovalo je “Beogradski maraton” u znak solidarnosti sa trkačima iz Srbije.

Beogradski maraton

Alo Marko Metlas

Beogradski maraton, Foto: Alo Marko Metlas

Tokom vremena, Beogradski maraton pokrenuo je i neke nove trke i sportske događaje u Beogradu. Kombinujući sport, istoriju i kulturu, organizovani su događaji od elitnih do masovnih. Tako su nastale izuzetno popularna “Beogradska trka kroz istoriju”, “Dečiji maraton” sa mestom održavanja u Beogradskom Zoo-vrtu i “Ženska trka” namenjena pripadnicama lepšeg pola.

Preko 1.2 miliona ljudi završilo je Beogradski maraton i trke koje je organizovao tokom 32 godine duge istorije održavanja i postojanja.

Još od 1995. godine, trofej “Fred Lebow” prezentovan je pobednicima maratona kao simbol prijateljstva koje je Beogradski maraton razvio sa osnivačem New York City maratona i u znak zahvalnosti na njegovoj pomoći koju je pružio u razvijanju Beogradskog maratona.

Nesebična pomoć koju je Fred Libou pružio učvrstila je Beogradski maraton, a poruka koja je poslata u svet bila je da maraton nema granica.
U to, izuzetno turbulentno vreme, Beogradski maraton bio je jedini internacionalni događaj bilo koje vrste koji se održao u Beogradu.

Kao što je maraton istrajao uprkos svim nedaćama, tako se i trudi da pomogne i podstakne sve one osobe koje su suočene sa problemima.

U 2018. godini, Beogradskom maratonu uručena je “AIMS Social Award” (nagrada za društveni doprinos) za projekat “Heroji Beogradskog maratona”, program koji je pomogao učesnicima koji žive sa nekom vrstom invaliditetata da uspešno zašvrše trasu Beogradskog maratona.
U sličnom duhu i projekat “Mama fit” podržava i promoviše edukaciju žena o bezbednom bavljenju fizičkom aktivnošću pre i posle trudnoće.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: