Kolinda
EPA
Kolinda Grabar Kitarović

Profimedia

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Profimedia

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prokomentarisala je napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu istakla da je svako nasilje neprihvatljivo.

Grabar-KItarovićeva je dodala da je zahvalna Splićanima koji su pritekli u pomoć vaterpolistima srpskog predstavnika.

"Huliganstvo je pošast suprotna idealima sporta, a svako nasilje neprihvatljivo. Zahvaljujem građanima Splita koji su odmah stali u odbranu tih vrednosti", napisala je hrvatska predsednica Tviteru. Ova poruka je čak razbesnela mnoge, jer se nigde ne pominje izvinjenje srpskim sportistima.

Napad na vaterpoliste koji se dogodio u subotu popodne na splitskoj Rivi osudila je i Vlada Hrvatske.

"Vlada najoštrije osuđuje huliganski napad na vaterpoliste u Splitu", rekao je portparol Vlade Marko Milić, prenela je agencija Hina.

Milić je dodao da je premijer Andrej Plenković o okolnostima slučaja razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem i splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom.

Olimpijski komitet Hrvatske (HOO) takođe je najoštrije osudio napad na vaterpoliste Crvene zvezde i pozvao nadležne da rigorozno sprovode zakon protiv huliganizma.

"U ime HOO i celokupne hrvatske sportske porodice najoštrije osuđujem ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze. Napad na sportiste iz druge države, koji su samo došli na izvršavanje klupskih obaveza, nikako ne ide u istu rečenicu sa Splitom kojeg nazivamo i 'najsportskijim gradom na svetu'", navodi se u saopštenju predsednika HOO Zlatka Mateše.

Ističe se da je "krajnje vreme da nadležne državne službe i institucije počnu rigorozno da sprovode zakonske akte protiv huliganizma u sportu i oko sporta jer ovakvi ispadi bacaju ogromnu mrlju na Hrvatsku kao svetski prepoznatljivu sportsku i turističku destinaciju".