Luis Hamilton
AP Photo/Laszlo Balogh
Luis Hamilton

Tanjug/AP, Vincent Thian

Luis Hamilton, Foto: Tanjug/AP, Vincent Thian

* Sa pol-pozicije je krenuo Maks Ferštapen

* Britanac vodi u generalnom poretku

* Sledeća trka je u Belgiji

Britanski vozač Luis Hamilton trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Mađarske ispred Maksa Ferstapena i Sebastijana Fetela.

To mu je bio sedmi trijumf na ovoj stazi u karijeri Luisa Hamiltona, a pobeda je stigla nakon velike borbe i sjajne taktike Mercedesa.

Veliku prednost je imao Maks Ferstapen, ali su ga pneumatici izdali i impresivnom vožnjom Luisa Hamiltona Mercedes je mogao da upiše novi trijumf.

Sjajan start Maksa Ferstapena, Mercedesi su bili veoma opasni ali se on odlično odbranio. Lekler je fantastično startovao i već je uspeo da se probije na poziciju tri, a valja pohvaliti i vozače Meklarena koji su "kao po navici" zabeležili sjajan start.

Morao je veoma rano, već u 6. krugu da ode na zamenu prednjeg krila Valteri Botas. Naime, on je napravio nekoliko grešaka na samom početku imao dve greške na kočenju i potom je došlo do kontakta sa Hamiltonom i Leklerom i zbog oštećenja prednjeg krila, Botas je rano bio u boksu i preuzeo najtvrđu komponentu pneumatika.

Rikardo je počeo sa 20. pozicije zbog promene pogonske jedinice, kompletna je promena bila u Renou pa su preuzeli sve penale i Rikardo je uspeo da napreduje toliko da bi se domogao 15. pozicije posle 18 voženih krugova. Pratio ga je Valteri Botas i njih dvojica su se na polovini trke već uključili u borbu za bodove.

Gledali smo nekoliko izuzetnih duela Maksa Ferstapena i Luisa Hamiltona, Hamilton je u jednom momentu čak preuzeo vođstvo, ali je pogrešio, izletevši sa piste i tako je Maks uspeo da se vrati na poziciju broj 1.

Usledio je još jedan odlazak u boks Luisa Hamiltona, dobio je novi set pneumatika dok je prvoplasirani Maks Ferstapen nastavio da troši stare. Dvadesetak krugova je Hamilton jurio za Ferstapenom i na kraju uspeo da ga sustigne, pa i prestigne bez većih problema.

Hamilton se posle trke čak izvinio ekipi što je sumnjao u njihovu odluku da po drugi put ode u boks, ali taj potez se ispostavio kao genijalan i pomogao je Hamiltonu da dođe do pobede.

Što se tiče Ferarija, Sebastijan Fetel je pred sam kraj obišao Šarla Leklera i popeo se na pobedničko postolje. Iza sebe su ostavili Karlosa Sajnca, Pjera Gaslija, Kimija Raikonena, Valterija Botasa, Landa Norisa i Serhija Peresa koji su uspeli da se nađu u bodovima.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

INSTA PROVOKATOR Filip Krajinović odgovorio na prozivke Novaka Đokovića