mali šahisti u Subotici
ŠSS
mali šahisti u Subotici

ŠSS

mali šahisti u Subotici, Foto: ŠSS

U Kongresnoj sali hotela "Patria" u Subotici svečano je otvoren 14. kadetski festival Šahovskog saveza Srbije.

Festival se, inače, sastoji od četiri takmičenja, a dva su već završena: podeljene su medalje najboljima u šest uzrasnih kategorija na Kadetskom brzopoteznom prvenstvu Srbije i 12 kategorija na Kadetskom prenstvu Srbije u ubrzanom šahu.

Današnje otvaranje uvod je u Kadetsko prvenstvo Srbije u standardnom šahu na kome učestvuje 181 takmičar iz svih krajeva Srbije.

mali šahisti u Subotici

ŠSS

mali šahisti u Subotici, Foto: ŠSS

Posle intoniranja državne himne, prisutnima se obratio generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić, koji je pozdravio goste, a zatim istakao značaj ovog takmičenja za savez i najavio brojne akcije, među kojima je posebno apostrofirao "Srbija open" u julu.

U ime zlatnog sponzora Šahovskog saveza Srbije, Akademije Dositej, prisutne takmičare i njihove pratioce pozdravio je generalni menadžer Srećko Bačevac, koji je između ostalog istakao:

- Partnerstvo sa Šahovskim savezom Srbije je jedno novo, ali lepo i korisno iskustvo za Akademiju Dositej. Ovde, među mladim ljudima, lako je osetiti sinergiju koja nas pokreće. Pojedinac malo šta može uraditi sam, ali kada se ujedinimo, kako su to uradili naša Akademija i Savez, onda možemo mnogo.

mali šahisti u Subotici

ŠSS

mali šahisti u Subotici, Foto: ŠSS

Direktor Festivala i član Upravnog odbora ŠSS Ljubomir Jovanović, podsetio je prisutne koje osobine šah budi kod mladih, a mladim šahistima uputio savet da dane u Subotici što više koriste za druženja, pozivajući se na slogan Svetske šahovske frederacije: "Svi smo jedna porodica".

Takmičenje je proglasio otvorenim gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je naglasio da je prvi šahovski kružok u Subotici osnovan davne 1897. godine, koji je između dva rata iznedrio brojne klubove, a čiju tradiciju baštini ŠK "Spartak".

Bakić se prisetio subotičnih velemsajstora Andrije Fuderera, Tereze Štadler, Dušana Popovića, a sa posebnim pijetetom pričao je o nedavno preminulom šahovskom radniku Ivanu Sedlaku i njegovom nasledniku, velemajstoru Nikoli.

mali šahisti u Subotici

ŠSS

mali šahisti u Subotici, Foto: ŠSS

- U ovom prostoru, ali i na Paliću i drugim salama, Subotica je bila domaćin mnogim vrednim šahovskim manifestacijama, ali posebna je draž kada se okupe mlade šahosvske nade iz cele Srbije, imaju priliku da se druže, ali i takmiče i usavršavaju, jer je šah igra uma, ali nekada i više od igre - istakao je Bakić, citirajući misli raznih velikana o šahu.

Ceremonija je završena simboličnim povlačenjem poteza u partiji devojčica u kategoriji do 8 godina.

Pored navedenih govornika, ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su i Nataša Alekić, članica Gradskog veća Subotice za resor sporta i omladine, Zoran Stanimirović, predsednik Šahovskog saveza Vojvodine i Dragan Vuković, sekretar Sportskog saveza Subotice.