Šah
Shutterstock
Šah, Foto: Shutterstock

Karuana je želeo pobedu protiv Karlsena, to se jasno videlo. Ipak do toga nije došlo, jer i ako je u dva navrata imao solidniju prednost i bolju poziciju, završeno je remijem. Karlsen očigledno traži šansu belim figurama.

Duda i Van Forest su igrali jako nervozno, što je dovodilo do obostranih grešaka. Nažalost ili sreću po obojicu partija je ušla u mirniju fazu, pa je nakon samo 26. poteza viđen remi.

Rezultati 10. kola:

Karuana, Fabiano - Karlsen, Magnus ½-½

Duda, Jan-Krištof - Van Forest, Jorden ½-½

Esipenko, Andrej - Anton Guijaro, David 1-0

Giri, Aniš - Vojtaček, Radoslav 1-0

Grandelius, Nils - Firouzja, Alireza ½-½

Harikrišna, Pentala - Tari, Arjan ½-½

Vašir-Lagrav, Maksim - Dončenko, Aleksander 1-0

Esipenko se još raduje što je pobedio Karlsena i maksimalno uživa na turniru. To je za posledicu dalo jednu nadahnutu igru protiv Davida Guijara i sigurnu pobedu.

Giri je iskoristio remi Karuane i Firuzje i sam zaseo na vrh, pobedivši Vojtačeka. Vodio je sigurno od početka do kraja i ni jednog trenutka nije dao šansu protivniku.

Grandelius je od početka vodio igru protiv Firuzje i činilo se da će da pobedi. Ipak, nedostajalo mu je u ključnim momentima koncentracija i bolja procena pozicije. Na kraju samo remi.

Harikrišna je mogao lako da izgubi belima protiv Tarija, ali ga je iskustvo sačuvalo, pa je uspeo da izbori remi.

Vašir Lagrav je najzad uspeo da pobedi. Francuski navijači najzad imaju čemu da se raduju, jer je njihov ljubimac savladao Dončenka. Ipak tako nije izgledalo na početku, kada se činilo da će doživeti još jedan poraz. Ipak Dončenko izgleda nije dorastao ovom turniru i čini se zasluženo zauzima zadnje mesto na turniru.

Stanje nakon desetog kola:

1. Giri, Aniš 7

2. Esipenko, Andrej 6,5

3. Karuana, Fabiano 6,5

4. Firouzja, Alireza 6,5

5. Van Forest, Jorden 6

6. Karlsen, Magnus 5,5

7. Harikrišna, Pentala 5

8. Grandelius, Nils 5

9. Duda, Jan-Krištof 4

10.Vašir-Lagrav, Maksim 4

11. Tari, Arjan 4

12.Vojtaček, Radoslav 3.5

13. Anton Guijaro, David 3,5

14. Donchenko, Aleksander 3

U četvrtak je slobodan dan, tri kola pre kraja. Vreme da se podvuče još jedan presek pre 11. kola, gde ćemo videti veoma interesantne mečeve. Izdvojili bismo meč Karlsena protiv Girija i Firuzje protiv Karuane. Posle ovih mečeva biće mnogo jasnije ko je najbliži trijumfu u 83. godini ovog turnira.

Bonus video: 

PROČITAJTE JOŠ: