Bern Eklston
Printscreen/You Tube
Bern Eklston

Printscreen/You Tube

Bern Eklston, Foto: Printscreen/You Tube

Nekadašnji čelnik Formule 1, 89-godišnji Britanac Berni Eklston, u razgovoru za nedeljno izdanje Dejli Mejla odbacio je optužbe i prozivanja za rasizam te napao novo vođstvo organizacije kojoj je bio na čelu.

Eklston je u nedavnom intervjuu za CNN rekao da su „crni ljudi mnogo češće rasisti nego beli ljudi”, zbog čega su ga javno kritikovali čelnici Formule 1 i aktuelni svetski prvak Luis Hamilton.

Braneći se od tih napada Eklston je izjavio „da nije on kriv što je belac”.

„Nisam protiv crnih ljudi. Potpuno suprotno. Oduvek sam bio više na njihovoj strani. Tokom godina sam sreo mnogo belaca koji mi se nisu svideli, ali nikada nisam sreo crnca koji mi nije bio drag”, izjavio je Eklston.

Luis Hamilton

AP Hassan Ammar

Luis Hamilton, Foto: AP Hassan Ammar

Hamilton je u jeku protesta koji su se širili Sjedinjenim Američkim Državama progovorio o rasizmu u svetu Formule 1, a sadašnje vođstvo je nakon toga istaklo da će se zalagati za veću raznolikost.

Ipak, Eklston se obrušio na čelnog čoveka F1 Čejsa Kerija.

„Drago mi je što je rekao da nemam nikakvog posla sa Formulom 1, pa me se ne može prozivati za sve ono što su napravili. Počeli su se iznenada baviti rasizmom, nakon događaja u Americi. Sad je Čejs u to uložio milion dolara, što je dovoljno da uvedeš mehaničara u svet go-karta. Možda bi se trebao koncentrisati na ono što žele deoničari. Kovid je bio dobar za njega. Može ga okriviti za sve svoje neuspehe”, rekao je Eklston.

PROČITAJTE JOŠ: