Kadetsko prvenstvo Vojvodine
Alo/M. Stanković
Kadetsko prvenstvo Vojvodine

Alo/M. Stanković

Kadetsko prvenstvo Vojvodine, Foto: Alo/M. Stanković

Šah nastavlja da se igra, što je jako važno. Uz sve neophodne mere zaštite, prema nekim mišljenjima i preobazrivo, odvija se šahovski festival mladih Vojvodine u Hotelu Novella Uno. Cela Vojvodina se slila u malo mesto Novi Banovci, nadomak Beograda, kako bi odigrala ovo značajno takmičenje.

Veoma intenzivno, uz dva kola dnevno, po sistemu doručak, partija, ručak, priprema za drugu partiju, odmor ili šetnja, odlazak na partiju, večera i spavanje i tako u krug. Lepo je videti taj entuzijazam koji roditelji pokazuju, uz veliku žrtvu, a uz pomoć trenera, trude se da deca što spremnije dočekaju naredno kolo.

Posle odigrana četiri dana, sutra nas očekuje kulminacija. Ostala su dva kola i videćemo još puno uzbuđenja.

Kod najstarijih dečaka je dečak iz Bele Crkve Miloš Obradović, iznenađujuće ali zasluženo postao prvak Vojvodine, pobedivši u četvoromeču Dimitriju Marčetu tesno 2,5:1,5.

Varvara Veljković takođe iz Bele Crkve do 18 godina beži 1,5 poen Marijani Bilić, pa će biti čudo ukoliko joj izmakne titula. Ista je situacija i kod dečaka do 16, gde Milan Gagić beži nedostižnih 1,5.

Marko Milanović je osigurao titulu do 14 godina, jer beži 2 poena. I Mila Radenković je blizu još jedne titule do 14 godina.

U grupi do 12 godina Andrej Ljepić dominira. On je za sada stoprocentan i tako će najverovatniji i ostati kao nauspešniji igrač turnira.

Ipak najsimpatičnije grupe su sigurno dečaci i devojčice do 8 i 10 godina. Milina je videti tu malu armiju, sa koliko emocija ulaze u partije, kako ih proživljavaju i kako te emocije prenose na sudije, trenere i roditelje. To je još jedan razlog zašto je šah jedan od najtežih i najzahtevnijih sportova. U nedelju se završava turnir gde će biti proglašenje šampiona i osvajača medalja.