Ivana Jovanović
Promo
Ivana Jovanović

Promo

Ivana Jovanović, Foto: Promo

"SIM su u Srbiji postale veliki brend i ove godine imali smo jubilej od pet godina postojanja. U karavanu radosti i prijateljstva obišli smo 20 gradova, u takmičenjima je učestvovalo oko 100.000 mališsana, ali smo na preko još 120 terena igrali turnire u malom fudbalui. Utisci su fenomenalni, svaki grad nosi svoju priču, energiju, a najbitnije je što učimo decu da pobedi drugarstvo i prijateljstvo. To je osnovna poruka SIM u celom regionu", izjavila je Jovanović Tanjugu.

Sportske igre mladih osnovane su u Hrvatskoj pre 22 godine, osam godina postoje u BiH, a prema rečima Jovanovićeve, sport kao takmičenje i pobede nisu prioritet.
"Ovde je sport alataka u spajanju dece u regionu, trudimo se da ih naučimo da svi zajedno gledamo u budućnost, a ne u prošlost. Deca se druže tih pet-šest dana finala u Splitu, nikada nismo imali nijedan problem i deca stvaraju prijateljstva za ceo život", istakla je ona.
Predsednica SIM za Srbiju navodi da ovaj projekat ne bi mogao da se realizuje bez pomoći države.
"Veliku zahvalnost dugujemo premijerki Ani Brnabić, zatim ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministru Šarčeviću, Skupštini grada Beograda i gradskim sekretarijatama, posebno Darku Glavašu. Sva deca su smeštena u učeničkim domovima kada dolaze na u Beograd na državno prvenstvo, tako će da bude i ove godine 23. jula kada će u glavnom gradu boraviti 1.715 takmičara iz svih 20 gradova", rekla je Jovanović i otkrila da se već vode pregovori o proširenju SIM na Crnu Goru i Makedoniju.
Ambasadori SIM su velika imena sporta iz regiona poput Nemanje Matića, Luke Modrića, Edina Džeka, Predraga Mijatovića i Ivice Osima.
Regionalno finale SIM biće održano od 20. do 26. avgusta u Splitu.