Klint Malarčuk
youtube screenshot
Klint Malarčuk

youtube screenshot

Klint Malarčuk, Foto: youtube screenshot

Hokej je najbrži ekipni i jedan od najgrubljih sportova na svetu. Zna se da sudije puštaju otvoreno "makljanje" na ledu, ukoliko usled grubljeg starta eskaliran teznija između dva igrača.

Ali je golman Vašington Kapitolsa Klint Malarčuk 1989. mogao da izgubi život nasred terena, pred punim tribinama, dok je trajao prenos na televiziji, ne od udarca ili sudara, nego od oštrice klizaljke koja mu je prerezala grkljan.

Lokva krvi je ispod njega rasla, sve dok član medicinskog tima nije snažno pritisnuo proreznu ranu i u najmanju ruku usporio šikljanje. 

Video je samo za one sa vrlo jakim želucem:

 Od tada se borio sa mentalnim problemima, depresijom, alkoholizmom, što je skorijem intervjuu ponovo prepričavao. Ostatak života posvetio je pomoći sportistima sa mentalnim problemima i edukaciji javnosti o gorućim problemima o kojima nik ne priča:

- Kao sportisti mi smo neka vrsta ljudi koja bi trebalo da budu jaka. Ne želimo da priznamo da se borimo sa mentalnim problemima zbog toga da nas ne bi stugmatizovali to jest obeležili.

PROČITAJTE JOŠ:

 - Mentalni problemi su stvarni - rekao je Malarčuk u dokumentarcu.

Posle oporavka se vratio na led, ali ga je pratio posttraumatični stres svakodnevno. Vrzmale su se misli o samoubistvu. Čak je 2008. godine ubrizgao koktel od droge i alkohola u želji da završi sa patnjom. 

- Skoro sam umro tri puta - ispričao je on u intervjuu, u kom je priznao je mu je okidač pištolja bio sve bliskiji.

- Moraš da reaguješ na to, i da kažeš frazu "da me je Bog spasao". Hodao sam sa metkom u glavi i to je bilo neverovatno. To čini da počnete da reagujete na stvari.

VEST DANA:

 Nastavak igračke karijere za NHL golmana prošao je u prikrivanju traume.

- Mislim da je to bilo sledeće sezone, nisam spavao uopšte, imao sam flešbekove. I naravno, ćutao sam o tome. Ne smeš da kažeš nikome da te ne bi obeležili što je totalno pogrešno - rekao je on.

Lekove za oporavak od povreda koristio je u prekomernim količinama, mešao ih sa viskijem i u jednom momentu mu je srce stalo.

- Probudio sam se u bolnici - rekao je Malarčuk.

Danas ima 58 godina, živi na ranču sa ženomi troje dece, a po profesiji je veterinar.

- Ja sam preživeo, i ne želim više da idem tim putem više. Kada se probudite i imate metak u glavi, a još ste tu, počnete da razmišljate o sebi - rekao je Malarčuk.

 BONUS VIDEO:

Prva izjava Ognjena Kuzmića!