Slobodan Kovač
Privatna arhiva
Slobodan Kovač

Privatna arhiva

Slobodan Kovač, Foto: Privatna arhiva

Jedno od najpoznatijih lica srpske odbojke, čovek koji po svemu može da ponese epitet zlatnog, dane po povratku iz Poljske provodi na Srebrnom jezeru. Tako blizu, a tako daleko od Kragujevca, gde mu je ostatak porodice.

Po sletanju aviona iz Varšave, Kovač, koji je i trener poljskog tima Jastrzebski Vegiel, obaveznih 28 dana izolacije provodi u svojoj vili na svom Srebrnom jezeru nadomak Velikog Gradišta, odakle je krenuo u visine vrhunske odbojke.

- Prošle subote stigao sam u Srbiju avionom koji je do nas doleteo iz Moskve. U avionu su bili i moj asistent u reprezentaciji, skaut-statističar Milan Samojlović, koji radi u timu Ural iz Ufe u Rusiji, zatim odbojkaši Milan Katić i Dušan Petković, koji igraju u Poljskoj, i Marko Ivović, Nikola Jovović i Dražen Luburić, koji, kao i odbojkašica Bojana Drča, igraju u Rusiji - počinje priču za „Alo!“ Kovač.

Planovi od danas do sutra

Kondicioni trener odbojkaške reprezentacije Srbije Radivoje Radaković pripremio je program rada za reprezentativce, kao i za kandidate za najbolji državni tim, prilagođen radu u kućnim uslovima: - To je minimum za takvu vrstu sportista. Ali šta je tu je. Čekamo da se sve ovo oko nas završi, još se ništa ne zna. Teško je da se dugoročno planira, mora se gledati od danas do sutra i razmišljati odgovorno jer je zdravlje uslov svakog uspeha - ističe Boba Kovač.

S obzirom na to 28 dana ne može da se vidi s porodicom jer mora da bude u izolaciji, popularni Boba je odlučio da te dane provede na Srebrnom jezeru:

- Tu imam lepo dvorište, može da se napravi poneki krug oko zgrade i da se trenira. Nije jednostavno, ali ovo je najbolje rešenje. Najvažnije je da budemo zdravi.

Supruga Tanja, takođe proslavljena odbojkašica, i sin Davide, koji je krenuo maminim i tatinim stopama, a i kandidat je za državnu reprezentaciju, sada su u Kragujevcu, a Boba će im se pridružiti po isteku izolacije.

- U Poljskoj stanje nije tako ozbiljno kao u nekim drugim evropskim državama, prvenstvo je završeno, ali bilo je straha, izlazilo se samo u suprmarket - objašnjava Boba.

Njegov tim je zauzeo četvrto mesto, sa istim brojem bodova kao trećeplasirani, ali je zbog pandemije mnogo izgubio:

- Ostalo je još nekoliko kola i plej-of. Imali smo šanse i da dođemo do titule, kao i da nastavimo dalje u Ligi šampiona. Ostaje gorak ukus u ustima, ali najvažnije je zdravlje. Mi u klubu smo se svi testirali i nismo pozitivni, ali sada moram da ispunim i ovu obavezu - objašnjava Kovač.