Formula 1
EPA/Diego Azubel
Formula 1

EPA/Diego Azubel

Formula 1, Foto: EPA/Diego Azubel

Direktor Ferarija Matija Binoto rekao je da je ta ekipa još pre početka sezone u Formuli 1 izgubila borbu sa Mercedesom. Binoto je kao uzrok poraza istakao slabo dizajniranje bolida. Ferari je na predsezonskim testiranjima bio najbolji, ali je tokom sezone prikazivao suprotno i nije ostvario pobedu sve do letnje pauze, kada je bilo gotovo izvesno da će Mercedes osvojiti titulu. Takođe, Ferarijevu sezonu obeležile su i timske greške i greške vozača, ali Binoto zna u čemu je problem.

"Mislim da smo ove godine izgubili prilikom dizajniranja bolida. Nismo bili konkurentni na početku sezone i to su razlozi za to, mislim da projekat bolida nije bio dovoljno dobar za početak sezone. Naša stopa razvoja i generalno gledano naš dizajn nije bio dobar kao kod naših konkurenata", rekao je Binoto, preneo je Skaj.

Mercedes je počeo sezonu sa osam uzastopnih pobeda, zatim je Red Bul trijumfovao u dve trke, pre nego što su vozači Ferarija Šarl Lekler i Sebasijan Fetel ostvarili pobede. Ferari je napredovao u drugom delu sezone, ali nedovoljno da se ugrozi Mercedes.

"Ovo je bila napeta sezona, sa mnogo posla. Reorganizovali smo tim, ali smo u međuvremenu uvek pokušavali da unapredimo vozilo i mislim da smo to uradili tokom sezone, makar na nekom nivou", naveo je Binoto.

Ove sezone Mercedes je osvojio šestu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora a njegov vozač Luis Hamilton šestu titulu u karijeri. Mercedes je imao 15 pobeda, a Ferari i Red Bul po tri. Mercrdes je sezonu završio sa 739 bodova, a Ferari sa 504.