Danska
EPA
Danska, Foto: EPA

Završnica regularnog dela bila je neizvesna, a uzbudljivo je bilo i u produžecima gde su se igrale čak dve runde, koje su okončane rezultatom 35:35. 

Dansku je sa 10 pogodaka predvodio Mikel Hansen, koji je zamalo bio tragičar svoje reprezentacije, nakon što je u poslednjim sekundama prvog produžetka dobio crveni karton i Egiptu omogućio sedmerac, koji ga je odveo u nastavak meča.

Sa deset pogodaka briljirao je i Jahia Halid na drugoj strani.

Egipćani su mnogo bolje otvorili utakmicu i vodili su sa 3:0 nakon sedam minuta igre, ali Danska se relativno brzo vratila i izjednačila na 4:4 u 10. minuti.

Danci su prvo vođstvo imali tek pri rezultatu 9:8 u 19. minutu, ali su na poluvreme otišli uz tri gola razlike, kada je bilo 16:13.

U drugom delu Egipat je pokazao da neće lako odustati, a ključne uloge na utakmici preuzeli su pomenuti Hansen i Halid.

Sredinom drugog poluvremena Egipat je vodio sa 23:22, ali Danska je preokrenula i pobegla na dva gola razlike u 51. minutu.

Pet minuta pre kraja Egipat je stigao do novog izjednačenja, a onda je u poslednju minutu ušao sa prednošću od 28:27. Ipak, Danska je preko Magnusa Jakobsena stigla do izjednačenja i tako je izborila produžetke.

Drama se nastavila i u produžecima. Iako se činilo da će Danska imati više snage i bez većih problema doći do pobede, domaćin se vratio na sjajan način.

Danci su sve do poslednje minute prvog produžetka imali dva gola razlike, a onda je Hansen napravio glupost i pomogao Egiptu da se još jednom vrati.

Prvo je Visam Navar smanjio na 34:33, nakon čega je Danska imala napad za pobedu. Sudije iz Hrvatske su dve sekunde pre kraja svirali pasivan napad Dancima, a onda je Hansen bacio loptu u aut, što je zabranjeno i za šta je dobio crveni karton i sedmerac.

Hansen je tako isključen, a siguran izvođač sedmerca bio je Mohamed Sanad, koji je pogodio za nove produžetke.

U drugom delu timovi su postigli samo po jedan gol, a Egipat je vodio sve do poslednjih trenutaka utakmice kada je nastala nova drama. Danci su dobili udarac sa devet metara, ali je igrač Egipta stao preblizu u blok, nakon čega je dosuđen sedmerac za Dansku. Jakobsen je pogodio iz sedmerca za 35:35.

Usledilo je izvođenje sedmeraca, gde se bolje snašla Danska, koja će u polufinalu igrati protiv Španije ili Norveške koje se sastaju večeras.

Bonus video: 

PROČITAJTE JOŠ: