Dejan Savić
Alo!/Marko Metlaš
Danilo Ikodinović

Alo!/Vladimir Marković

Danilo Ikodinović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Vreme je iza istoriju! Vaterpolo reprezentacija Srbije danas kreće u boj na 34. Evropskom prvenstvu. Biće to šampionat na kome će naši „delfini“ pokušati da osvoje petu zlatnu medalju u nizu, čime bi izjednačili rekord Mađara ostvaren pre Drugog svetskog rata!

EVROPSKO PRVENSTVO 2020. U BUDIMPEŠTI

GRUPA B

1. KOLO (14. januar): Rumunija-Holandija (10), Srbija-Rusija (17.30). 2. KOLO (16. januar): Rumunija-Srbija (13), Rusija-Holandija (14.30). 3. KOLO (18. januar): Rumunija-Rusija (11.30), Srbija-Holandija (20.30).

Među onima koji će pružiti veliku podršku srpskim zlatnim momcima biće i naš legendarni vaterpolista Danilo Ikodinović! A kako drugačije kada je selektor Dejan Savić, čovek sa kojim Dača deli dobro i zlo praktično čitavog život! On i Savić su drugari još iz obdaništa, pa ako se delfini vrate sa petom uzastopnom titulom kontinentalnog šampiona, nema dileme da će znati i kako da proslave.

Dejan Savić

Alo!/Marko Metlaš

Dejan Savić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Oni su naši aduti

Selektor Dejan Savić računa na 13 igrača na ovom EP - Gojko Pijetlović (Oradea), Dušan Mandić (Pro Reko), Nikola Dedović (Špandau 04), Sava Ranđelović (OSC), Miloš Ćuk (Mladost), Duško Pijetlović (Solnok), Nemanja Vico (Trisetina), Milan Aleksić (Barseloneta), Nikola Jakšić (Ferencvaroš), Filip Filipović (Pro Reko), Andrija Prlainović (OSC), Stefan Mitrović (Olimpijakos), Branislav Mitrović (OSC).

- Atmosfera u ekipi je super! Čujem se stalno s Dekijem i upoznat sam s dešavanjima u timu. Spremni su za borbu i da se ne obrukaju. U stvari, srpski vaterpolisti nikada nisu obrukali svoju zemlju, svedok sam toga već 33 godine. Ukoliko se dogodi da ponovo budemo prvaci, Deki i ja ćemo sigurno to proslaviti kao ljudi. Mi stalno nešto slavimo, uvek imamo razloga za veselje. Drugari smo još iz obdaništa, posle u školi, klubovima i reprezentaciji. Verujte, ne treba nam puno razloga za slavlje - šalom kreće razgovor za „Alo!“ Danilo Ikodinović.

Duško Pijetlović

Promo

Duško Pijetlović, Foto: Promo

Naš tim će u prvoj fazi takmičenja igrati u grupi B, sa selekcijama Rusije, Rumunije i Holandije, a premijerni meč na programu je već danas protiv „baćuški” (17.30).

- Grupa ne bi trebalo da nam predstavlja problem. Pitanje je samo s koliko golova razlike ćemo pobediti protivnike. E posle toga kreće ono pravo, jer se već u narednoj fazi, čini mi se, ukrštamo s Mađarima ili Špancima. Dakle, grupu ćemo proći, a onda šta nam bog da. Polako, idemo redom - tvrdi Ikodinović.

U Tokiju duplo teže nego na EP

Sportski događaj godine su Olimpijske igre u Tokiju.

- Tamo će biti duplo teže nego na EP. Videćemo da li će se nešto menjati. Čak iako budemo šampioni Evrope, ne treba da čudi ako bude korekcija u timu. Daj bože da te promene budu male, što znači da ćemo u Tokiju ciljati vrh. Ali, svi se polako spremaju za Igre, to je kruna godine, neće biti lako, ne možete da shvatite koliko je to komplikovan i težak turnir - poručio je Dača.

Vaterpolo reprezentacija Srbije od 2012. godine suvereno vlada evropskim bazenima.

- Živeo sam svuda po svetu, ali samo kod nas ljudi misle da ako često osvajaš turnire, to će trajati doveka. Neće biti lako, nije to neki beznačajni turnir, već Evropsko prvenstvo. Dosta timova je podmladilo sastave, svi su željni uspeha. Mi, Mađari, Španci, Hrvati najveći smo konkurenti za zlato u Budimpešti, dok Crnogorce i Grke ne vidim u samoj završnici, to jest siguran sam da ih neće biti u borbi za medalje - zaključuje čovek koji je tri puta osvajao zlatno doličje na Evropskim prvenstvima.