Dakar reli
Tanjug/Ricardo Mazalan
Dakar reli

EPA/Ernesto Arias

Dakar reli, Foto: EPA/Ernesto Arias

Prvi put će Dakar reli biti održan u Saudijskoj Arabiji koja se vodi strogim islamskim zakonima. Zato će i vozači Dakar relija morati da poštuju pravila koja važe u toj totalitarističkoj zemlji.

Učesnici su dobili "praktični vodič" na deset strana u kojima piše da je na primer zabranjeno konzumiranje alkohola i svinjetine. Pod stavkom "seks" stoji da svaki magazin, dvd ili knjiga treba da budu u skladu sa zakonima Saudijske Arabije. Svaki pornografski ili erotski sadržaj je zabranjen, kao i upotreba droga, a kazna može da bude i smrtna.

Vozači će morati da se oblače po pravilima, da izbegavaju uzanu odeću, da izbegavaju vulgarne reči, dok žene imaju obavezu da u javnosti pokrivaju ramena i kolena. Hidžab i abaja nisu obavezne. Vozači koji imaju tetovaže treba takođe da znaju da se to u principu toleriše, ali da ne treba tetovaže sadrže eksplicitne slike ili poruke.

Dakar reli

Tanjug/Ricardo Mazalan

Dakar reli, Foto: Tanjug/Ricardo Mazalan

Vozači koji su u braku ili vezi moraju da se uzdrže pokazivanja svoje ljubavi u javnosti, ne smeju da se drže za ruke jer i to može da bude nepoželjan gest. Ukoliko žele da budu zajedno u sobi parovi učesnici Dakar relija će morati da dobiju posebnu vizu.

Saudijska Arabija inače ne zabranjuje upotrebu društvenih mreža, mada zabranjuje korišćenje aplikacije Vacap. U priručniku stoji i da u Arabiji mogu da voze automobile slobodno i muškarci i žene, a da je ograničenje brzine na autoputu veće nego u Evropi i da iznosi 140 kilometara na čas.