„Ne kažem da Felps živi u laži, ali...”: Milorad Čavić
Marko Metlaš
„Ne kažem da Felps živi u laži, ali...”: Milorad Čavić

Marko Metlaš

Milorad Čavić, Foto: Marko Metlaš

Milorad Čavić (34), najbolji srpski plivač svih vremena, dobio je veliko priznanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Momak, koji je četiri puta reprezentovao Srbiju na Olimpijskim igrama, nekada najveći rival velikog šampiona Majkla Felpsa, imenovan je za glavnog trenera u Kraljevskom vodenom klubu koji se nalazi u Sijetlu.

PROČITAJTE JOŠ:

On će zameniti Džeja Benera, koji je do prošle godine bio trener. Američki mediji predstavljaju Čavića kao sportistu koji je izgubio od Felpsa 2008. godine u čuvenoj trci, kada je video snimak morao da odluči pobednika, ali, dodaje se u tekstu „swimswama“, rezultat i dalje pod upitnikom.

- Godinu dana kasnije, ponovo su se sudarili Čavić i Felps, ovog puta na Svetskom prvenstvu. Pobedio je Australijanac na 100 metara stil leptir, ali je Čavić osvojio zlato na 50 metara leptir - piše u tekstu.

Dodaje se i da je Milorad rođen i odrastao u Kaliforniji, kao i da je osvojio sedam evropskih titula na 50 i 100 metara leptir stilom, pre nego što se penzionisao nakon Olimpijskih igara 2012.

Milorad Čavić

Nebojša Raus

Milorad Čavić, Foto: Nebojša Raus

Ipak, Ameri ne mogu bez politike, pa navode da je Čavićeva karijera obeležena i skandalom kada je na Evropskom prvenstvu 2008. u Holandiji na podijumu došao sa majicom „Kosovo je Srbija“.

- To je slogan kojim se protestuje jednostrano otcepljenje Kosova od Srbije. Za kaznu, bio je diskvalifikovan sa šampionata od LEN-a, a srpska plivačka federacija kažnjena je sa 10.800 dolara.

Kao trener, Čavić se priključio stručnom štabu sredinom 2018. godine, pošto je prethodno proveo godinu dana kao asistent na lokalnom univerzitetu. Prvobitno, bio je angažovan da vodi i koordinira razvoj mladih američkih plivača, a asistirao je i kod seniora.

Muški tim iz Sijetla završio je na 11. mestu, dok je njihova ženska sekcija bila 14. prošlog vikenda na Vašington openu. U 2018. bili su znatno uspešniji - u obe konkurencije završili su na drugom mestu.