Čavić i Felps
epa PATRICK B. KRAEMER
Čavić i Felps

epa PATRICK B. KRAEMER

Čavić i Felps, Foto: epa PATRICK B. KRAEMER

Stara izreka kaže - Slika vredi 1.000 reči. Ovom logikom vodili su se i Amerikanci uporno pokušavajući da odbrane teoriju da je Majkl Felps pobedio Milorada Čavića u finalu Olimpijskih igara 2008. godine u trci na 100 metara delfin.

Čavić na postolju

EPA

Čavić na postolju, Foto: EPA

U velikom istraživanju najkontroverznije plivačke trke u istoriji olimpijskih igara novinara portala „ringer“ ipak su uspeli da obore ono što je doskora bio aksiom. Naime, veliki broj američkih trenera, sa Markom Šubertom, tadašnjim selektorom plivačke selekcije SAD na čelu, kao krunski dokaz koristio je fotografiju objavljenu u „Sports ilustrejtedu“ na kojoj se vidi da Felps dodiruje zid pre Čavića. Ta fotka je delo čuvenog fotografa Hajnca Klutmejera. Ovaj majstor fotografije je rođeni Nemac, a za taj magazin je pokrivao sve olimpijske igre još od 1972. On je objavio seriju fotografija sa dna bazena na kojima se frejm po frejm vidi prilazak Felpsa i Čavića zidu koji plivači moraju da dodirnu da bi označili kraj trke. U „Sports ilustrejtedu“ su tvrdili da se na njima jasno vidi da je Felps prvi dodirnuo zid. Do Klutmajera je trenutno nemoguće doći. On je prošle godine doživeo moždani udar i izgubio je moć govora. Zbog toga je obavljen razgovor sa čovekom koji je čuvenom fotografu pomagao 15 godina i koji je bio sa njim u Pekingu te 2008. Reč je o Džefu Kavanu, koji je i postavio svu neophodnu opremu na dno bazena.

- Kada sam trku gledao uživo, prvo što sam pomislio je da Felps izgubio. Bacio sam se na skidanje fotki sa aparata koji su se nalazili na dnu bazena. Odmah sam ih pokazao Hajncu i znao sam da smo uhvatili istoriju. I dan-danas ne znam šta vidim na tim fotografijama. Iskreno. Deluje mi da je Felps malo savio prste i da to pokazuje da je on prvi dodirnuo zid, odnosno da u tom trenutku Čavić još nije imao savijene prste. Ali to ne znači da Čavić nije prvi dodirnuo zid. Kažem vam, posle svih ovih godina nisam siguran šta vidim na tim fotografijama - objasnio je Kavano.

Neko bi rekao - kako je to moguće. Odgovor je prilično jednostavan i sadržan je u saopštenju kompanije „Omega“, koja je zadužena za merenje vremena na plivačkim takmičenjima na OI, a koja je odbila da pokaže video-materijal svima i koja godinama sponzoriše Felpsa.

- Pritisak od 1,5 do 2,5 kilograma je dovoljan da zaustavi sat - navodi se u saopštenju „Omege“.

Špic: Ne verujem da je Felps pobedio!

Teoriju da je Čavić prvi dodirnuo zid, ali da je Felps jače u njega udario, podržava i Mark Špic, čovek kome je Felps preoteo rekord po broju osvojenih zlatnih medalja na OI u plivačkim nadmetanjima.

- Ja i dalje imam imejl u kojem je „Omega“ objavila rezultate po kojima se vidi da je Felps izgubio. Ne verujem da je pobedio u toj trci, ali mislim da je najveći plivač svih vremena - objasnio je Špic, koji je na OI u Minhenu 1972. godine osvojio sedam zlatnih medalja.

Zbog toga je moguće da je Čavić prvi dodirnuo zid, ali da se sat nije zaustavio. Jednostavno, Čavić je bio prvi, ali je Felps snažnije udario zid!

- Jedina stvar koja dozvoljava plivaču da prekine trku je taj tačped na zidu. To je električna napravica koja zaustavlja vreme kada se dodirne, tako da to nije tema za mene. Ja sam bio tamo i znam šta se dogodilo - rekao je jednom prilikom Bob Bouman, lični trener Majkla Felpsa.

Dakle, nigde nema izričite rečenice: „Felps je pobedio“, ili: „Čavić je izgubio“. Sumnjivo, zar ne?

Sutra: Čavić: Nosiću Felpsov žig do kraja života

PROČITAJTE JOŠ: