Velika Britanija
Wikimedia
Velika Britanija

Wikimedia

Velika Britanija, Foto: Wikipedia

Skandal u najavi - britanski olimpijci su 2012. godine korišćeni kao zamorčići za "čudesnu drogu" kako bi poboljšali svoje performanse na takmičenju! Vest ekskluzivno javlja "Dejli Mejl" koji tvrdi da je projekat koštao stotine hiljada funti javnog novca, a da istovremeno nije bilo garancije da će se prekršiti pravila antidoping agencije.

Međutim, čak 40 odsto onih sportista koji su koristili pomenutu "čudesnu drogu" suočili su se sa nuspojavama, od kojih je najčešća bila povraćanje. "Dejli Mejl" tvrdi da je čak 91 sportista koristio tu supstancu, pozivaju se na to da u svom posedu imaju dokument koji to dokazuje, a tu prvu fazu testiranja sportisti odradili tako što su koristili kroz "piće koje pobuđuje energiju - DeltaG."

Glavna supstanca pomenutog pića jeste "sintetička verzija telesne kiseline", ili ti ketoni kako se zove u prirodi. Svetska antidoping agnecija (WADA) i Britanska antidoping agencija odgovorili su pomenutom mediju i dodali su da ketoni nisu zabranjeni, ali da WADA zadržava mogućnost da reaguje i pregleda celokupnu situaciju.

PROČITAJTE JOŠ: