Mihael Šumaher
AP/Daniel Maurer
Mihael Šumaher

AP/Daniel Maurer

Mihael Šumaher, Foto: AP/Daniel Maurer

Bivši višestruki prvak Formule 1 Mihael Šumaher (50) pri svesti je, preneli su pomalo senzacionalno francuski mediji. Navodno je to rezultat lečenja matičnim ćelijama u pariskoj bolnici Žorž-Pompidu u koju je primljen u ponedeljak. Ali, nije sve tako svetlo posle mračnih godina od njegove teške povrede glave.

Podsetimo, Nemac je 2013. doživio stravičnu nesreću na skijanju na Alpama udarivši u kamen. Ima teške povrede mozga, a neko vreme bio je u indukovanoj komi. Prema navodima francuskih medija, Šumiju je bolje...

- Da, zadužena sam za Šumahera, a budite sigurni da je on pri svesti - kazala je jedna od medicinskih sestara spomenute bolnice.

PROČITAJTE JOŠ:

Uz to, Le Parizijien tvrdi kako se Šumaher već u dva navrata lečio u toj bolnici u glavnom gradu, no svaki put je tamo bio primljen pod lažnim imenom.

Šumaherova porodica vešto skriva informacije o njegovom stanju, ali još 2014. pričalo se o jednoj hrvatskoj opciji koja je potencijalno mogla da spasi penzionisanog nemačkog vozača. Naime, ugledni hrvatski neurohirurg, profesor Darko Šudi imao je ideju kako da probudi Šumahera iz vegetativnog stanja.

Mihael Šumaher

Tanjug

Mihael Šumaher, Foto: Tanjug

Doktor Šudi je u nekoliko poslednjih godina u medicini "izgradio ime" mikročipovima koje je ugrađivao u mozak unesrećenih koji su bili bez svesti.

U Veroni je pre nekoliko godina tada sedamnaestogodišnjoj devojci koja je doživela saobraćajnu nesreću i završila u komi, ugledni neurohirurg nakon višesatnog zahvata ugradio u mozak mikročip koji joj je pomogao da dođe svesti.

Nagađalo se tih godina da je doktora Šudija kontaktirala Šumijeva porodica, a on je potvrdio navode.

- Nije bilo direktnog kontakta s njima, ali čuo sam se sa Šumaherovom portparolkom. Čuli su za moj rad, nije to neka tajna, te metode predstavljene su javnosti pre nekoliko godina, bili smo i u Njujorku, za njih zna ceo svijet - počeo je Šudi pa dodao:

- Nisam na kraju otišao da pogledam Šumahera, ne znam u kakvom je stanju. Sve što sam čuo, čuo sam iz medija. Stvarno ne želim da nagađam, znam samo da su se oni odlučili za neku drugu opciju.

Mihael Šumaher

AP Photo/Luca Bruno, File

Mihael Šumaher, Foto: AP Photo/Luca Bruno, File

A ima li Šumaheru spasa?

- Ponavljam još jednom, ne želim da nagađam jer ne znam u kakvom je stanju. Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo je nešto da se uradi u prvih godinu dana nakon nesreće, a ovako... Teško - kaže priznati neurohirurg koji smatra da je sada kasno da se bilo šta konkretno uradi.

Šudijevi čipovi zapravo su stimulatori koji, laički rečeno, mogu da probude mozak. Na njihovoj primeni dosta se radilo u Japanu, nekakvo iskustvo imaju i Francuzi, a mnogo takvih operacija čak i u inostranstvu radi upravo Šudi. Takve operacije zahtevaju veliku koncentraciju i preciznost.

Usred prenosa Zverev prišao sudiji i postavio mu najbizarnije pitanje u istoriji teniskih mečeva! Neverovatno (VIDEO)

AUTOR: B92/S.M. DATUM I VREME: 13.09.2019. 20:37 Kakav car. Zverev prilazi sudiji, Foto: Twitter printscreen Nemački teniser Miša Zverev upitao je glavnoj sudiju da li može da preda meč ako planira da igra za vikend. Zverev je u sredu igrao drugo kolo čelendžera u Istanbulu, a eliminisao ga je Denis Istomin - posle predaje.

Šumahera čuvaju agenti, dolazio pod lažnim imenom

Naravno, većini pacijenata neke posledice ipak ostanu, ali bude i poboljšanja. Nakon nekog vremena, pacijentima se stimulator izvadi iz glave.

Mihael Šumaher

AP

Mihael Šumaher, Foto: AP

Šumaherov boravak u pariskoj bolnici izazvao je veliku pažnju javnosti, pa njega sve vreme "prati" desetak bezbednosnih agenata. Šumija je porodica prijavljivala pod lažnim imenom.

Leči ga profesor Filip Menaš (69), kardio hirurg, koji se specijalizovao za lečenje matičnim ćelijama i 2014. bio je prvi hirurg u svetu koji je presadio tuđe matične ćelije u srce pacijenta.

Zbog zdravlja i porodice Novak stavlja tenis u drugi plan! "Pričao sam sa suprugom, roditeljima, braćom i..."

AUTOR: Blicsport/S.M. DATUM I VREME: 13.09.2019. 19:10 - 13.09.2019. 19:41 Biće sjajan šta god bude radio. Novak Đoković, Foto: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez) Novak Đoković je veoma otvoreno govorio o poznim teniskim danima i sada već čuvenoj trci tri najbolja igrača na planeti u kojoj su sem njega Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Šumaher i dalje ne može ni da hoda, ni da stoji. Sudeći prema izjavama bivšeg menadžera Ferarija Žana Toda s početka leta, "njegovo stanje ide nabolje, ali još ne može da komunicira".

BONUS VIDEO:

Đorđević posle Amerike: "Bila nam je velika želja, igrali smo za čast"