Aleksandar i Viktor Lukašenko
EPA-EFE/ANDREI STASEVICH
Aleksandar i Viktor Lukašenko

EPA-EFE/ANDREI STASEVICH

Aleksandar i Viktor Lukašenko, Foto: EPA-EFE/ANDREI STASEVICH

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da ne priznaje Viktora Lukašenka, sina beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, za novog predsednika Olimpijskog komiteta te zemlje, što znači da Belorusija neće moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog leta.

U saopštenju se precizira da to što MOK ne priznaje Lukašenka za predsednika znači da na snazi ostaje izuzeće Belorusije iz svih aktivnosti te organizacije, uključujući Olimpijske igre.

Viktor Lukašenko izabran je krajem februara za predsednika Olimpijskog komiteta, umesto oca, iako je MOK suspendovao i njega i njegovog oca i zabranio im učešće na Igrama u Tokiju.

Aleksandar Lukašenko je bio na čelu nacionalnog Olimpijskog komiteta 23 godine, a njegov sin Viktor je do sada bio potpredsednik.

MOK je u decembru prošle godine suspendovao i oca i sina uz obrazloženje da nisu od diskriminacije zaštitili sportiste, koji su učestvovali u protestima u toj zemlji.

Protesti u Belorusiji izbili su nakon predsedničkih izbora u avgustu, na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat. Opozicija i zapadne zemlje tvrde da su izbori bili neregularni, dok zvanični Minsk to negira.