Amrički fudbal Srbija
Facebook/Panthers Pančevo
Amrički fudbal Srbija

Facebook/Panthers Pančevo

Amrički fudbal Srbija, Foto: Facebook/Panthers Pančevo

Zbog ponovnog pika korone i uvođenja vanrednog stanja u pojedinim gradovima u Srbiji tokom juna i jula, svi timovi u Srbiji morali su da prekinu svoje pripreme za ovogodišnju sezonu.

Da li pratite američki fudbal?

 

Imajući u vidu prvenstveno i isključivo zdravlje i sportsku budućnost igrača, a potom i ostvarivost lige u okvirima nesigurne i nestabilne epidemiološke situacije, Upravni odbor Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF) doneo je odluku o otkazivanju svih tekl takmičenja za 2020. godinu. Prvobitni novi plan je bio da se odigra 7 na 7 beskontaktno (fleg) takmičenje, ali u dogovoru između klubova i SAAF došlo se do zajedničke odluke da se ove sezone odigra 7 na 7 tač američki fudbal.

A šta je tačno tač američki fudbal?

Ova verzija američkog fudbala, iako u svom nazivu ima reč tač (dodir), ipak se svrstava u beskontaktne verzije američkog fudbala. Igra se istom loptom kao i kontaktni američki fudbal, poeni se postižu na isti način, a jedina razlika je u manjem broju igrača na terenu i u načinu zaustavljanja igrača sa loptom. I naravno, svaki nameran kontakt je zabranjen. Za razliku od fleg beskontaktnog fudbala, gde se akcija zaustavlja kada se igraču sa loptom skine jedna od zastavica koje se nalaze na njegovim kukovima, u taču se zaustavlja jednim dodirom dlanom.

Početak takmičenja u sezoni 2020. zakazan je za vikend 2/3. oktobar. Sport klub Prva liga Srbije i Druga liga Srbije ove jeseni igraće po ovakvom sistemu. Svi klubovi koji će se takmičiti su od komesara za takmičenje, Željka Jovanova, već dobili sve propozicije i pravilnike i uveliko privode kraju svoje pripreme za početak.

Sport Klub Prvu ligu Srbije 7 na 7 prema plasmanu iz 2019. godine čini 6 klubova, i to: Kragujevac “Wild Boars”, Beograd “SBB Vukovi”, Novi Sad “Wild Dogs”, Beograd “Blue Dragons”, Jagodina “Black Hornets” i Banat “Bulls”, koji su prošlogodišnji šampioni Druge lige Srbije.

U drugoj ligi Srbije će igrati 8 timova, geografski podeljenih u 2 grupe (Sever i Jug). U grupi Sever nalaze se: Klek „Knights“, Kikinda “Mammoths“, Bečej "GTC Vulco Vidre" i Inđija "Meridian Indians", koji su prošle godine ispali iz SK Prve lige Srbije.

U grupi Jug nalaze se: Požarevac “Pastuvi”, Bor „Golden Bears“, Novi Beograd „Orlovi“ i Beograd "Gladiators”.

Američki fudbal Srbija

Facebook/Banat Bulls

Američki fudbal Srbija, Foto: Facebook/Banat Bulls

Predsednik SAAF Branko Vučinić je ovim povodom za sajt SAAF-a izjavio sledeće: „Na našu veliku žalost. ove godine nećemo gledati tekl takmičenja u Srbiji. Naš prvi i osnovni prioritet je očuvanje zdravlja igrača. Savez je tokom cele godine pažljivo pratio situaciju u klubovima i sredinama iz kojih dolaze. Kako smo iz konsultacija sa nadležnim institucijama shvatili da ne postoji bezbedan način da prilagodimo naš sport novonastaloj epidemiološkoj situaciji, Upravni odbor SAAF je rešio da pođe putem većine evropskih i svetskih federacija i ove godine otkaže sva tekl takmičenja. Međutim, naša želja je da omogućimo našim sportistima da se takmiče i održe kontinuitet rada u svojim kolektivima. Zato smo odlučili da se umeto tekla organizuje „7 na 7” beskontaktno tač takmičenje. Verujemo da će ovim putem naši sportisti imati priliku da održe svoj takmičarski duh i da se dodatno pripreme za nastupajuću takmičarsku 2021”, rekao je Vučinić.

PROČITAJTE JOŠ: