NFL
Printscreen Facebook/NFL
Američki fudbal žene

Printscreen Youtube

Američki fudbal žene, Foto: Printscreen Youtube

Svetske igre 2022. iz Birmingema, u partnerstvu sa Međunarodnom asocijacijom svetskih igara (IVGA), Nacionalnom fudbalskom ligom (NFL) i Međunarodnom federacijom američkog fudbala (IFAF), objavile su da će fleg fudbal postati deo igara!

Šta je fleg fudbal?

Fleg fudbal je beskontaktna verzija američkog fudbala. Iako u mnogim zemljama ovaj sport postoji kao posebna disciplina, u našoj zemlji je fleg fudbal uvod u kontaktni američki fudbal. Namenjena je i mladima i starima, igračima oba pola, a u njoj se ekipe od po pet igrača nadmeću na otvorenom ili zatvorenom terenu gde se umesto obaranjem – akcije rivala zaustavljaju skidanjem “zastavice” koje su prikačene za pojas učesnika. Blokiranje, obaranje i šutiranje lopte nisu dozvoljeni. Oba tima imaju priliku da napadaju i napreduju sa loptom preko terena bilo trčanjem, bilo pasom(bacanjem lopte). Cilj igre je kao u “pravom” američkom fudbalu – uneti loptu u suparničku endzonu. 

Odigraće se na stadionu Legion Field u Birmingamu, gde će učestvovati osam muških timova i osam ženskih timova iz celog sveta.

Kao aktuelni svetski prvaci, muški i ženski timovi Sjedinjenih Država predkvalifikovali su se za Svetske igre 2022.

Preostali timovi biće izabrani kroz IFAF kvalifikacioni postupak.

"Zahvalni smo što NFL prepoznaje značaj koji će Svetske igre 2022 imati kao prvi veliki međunarodni sportski događaj u Sjedinjenim Državama koji izlazi iz ove globalne pandemije", rekao je Nick Sellers, izvršni direktor Svetskih igara 2022. "Svet čezne za ponovnim povezivanjem, a Birmingham u Alabami igraće ključnu ulogu u tom ponovnom povezivanju!"

Kao glavni partner Svetskih igara 2022. godine, NFL će biti sponzor fleg fudbala i promovisaće igre na svim svojim međunarodnim platformama u naredne dve godine.

"Budući da smo deo sportskog programa na Svetskim igrama 2022. formalizovaćemo fleg fudbala kao međunarodni sport, koji promoviše vrednosti igre navijačima širom sveta", rekao je Troj Vincent, izvršni potpredsednik NFL-a. „Fleg fudbal pruža muškarcima i ženama, dečacima i devojčicama svih starosnih grupa, građe i atletskih veština mogućnost da uživaju u vrednostima, zabavi i takmičarskom okruženju koje samo fudbal nudi“.

„Uzbuđeni smo što će fleg fudbal biti deo Svetskih igara 2022. godine. NFL je posvećen mogućnostima da sportisti iz celog sveta učestvuju u svim nivoima fudbala i podržavaju rad IFAF-a na dovođenju fleg fudbala fudbala na Svetske igre, što je veliki korak napred ka glavnom cilju - Olimpisjkim igrama", rekao je Damani Leech, glavni operativni direktor NFL-a.

Svetske igre 2022. u Birmingemu će se održati od 7. do 17. jula 2022. godine i doneće ekonomski uticaj od 256 miliona dolara. 

PROČITAJTE JOŠ: