šah -dodela nagrada
Nenad Vujanović
šah -dodela nagrada

Nenad Vujanović

šah -dodela nagrada, Foto: Nenad Vujanović

Ako ste čuli za seriju koja je postala svetski hit, "Damin Gambit", onda će vas mlada srpska šahistkinja Teodora Injac ostaviti bez teksta.

Srpka Bet Harmon ima tek 20 godina, a već je napunila vitrine velikim brojem trofeja. Poslednji u nizu bio je pehar 14. pojedinačnog prvenstva Srbije u Vrnjačkoj Banji. Teodora je tako potvrdila treću uzastopnu titulu najbolje šahistkinje Srbije.

- Na svetskom nivou bih izdvojila to što sam bila treća na svetu, u konkurenciji do 18 godina. Tu medalju sam uzela 2018. godine u Grčkoj. I trenutno nosim titulu ženskog internacionalnog majstora, upravo na ovom prethodnom turniru je trebalo je da postanem ženski velemajstor, ali su se tu neke komplikacije desile i nisam uspela. Ali svakako znam da će ta titula doći tako da se ne brinem puno oko toga - rekla je Teodora za "Mondo".

šah -dodela nagrada

Nenad Vujanović

šah -dodela nagrada, Foto: Nenad Vujanović

Ona kaže da je i nju serija "Damin Gambit" prilično oduševila.

- Ja mogu da kažem da je mene zaista oduševila. I mi šahisti umemo da budemo jako rigorozni, kada god izađe bilo koja serija ili film o šahu. Iz razloga što uglavnom svi ti reditelji pokušavaju da približe šah ljudima koji nisu u tome. I uglavnom naprave neke greškice, nešto što nama šahistima kojima je to najvažnije, može da zasmeta. Ali zaista, u ovoj seriji slagala bih ako bih rekla, da sam imala neke zamerke - rekla je Teodora i dodala:

- Verujem da su svi šahisti mogli negde da se prepoznaju u njoj. Samo što naravno, njena priča je onako potresna u neku ruku i dosta drugačija od moje. Tako da tu negde naravno ne mogu da se prepoznam. I naravno, veći akcenat se u seriji daje, stavlja na neke poroke. Koji zaista jesu prisutni u šahu, što se na primer alkohola, korišćenja tih nekih supstanci tiče. Možda na nekom nižem nivou. Ali onog trenutka kada osoba dođe na neki viši nivo, tu su onda antidoping kontrole, kao i u bilo kom drugom sportu - kaže šahistkinja.

PROČITAJTE JOŠ: