Ivana Vuleta
Foto: AP/AP/David J Phillip

 

Mila Jovović je davnih dana spasila svet, naravno fiktivno u Besonovom hitu „Peti element“. Njena zemljakinja Ivana Vuleta - holivudskoj lepotici otac je Srbin, da se zna - četvrt veka kasnije je pokorila svet. Za neki atletski film „Peti dijamant“. Jednog dana...

Mila Jovović

Profimedia

 

Naša najbolja atletičarka je, dakle, peti put u karijeri osvojila Dijamantsku ligu, elitno takmičenje koje obuhvata 14 najboljih mitinga.

Ivana Vuleta

Profimedia

 

Ivana je na finalu u Judžinu skokom u poslednjoj seriji 6,85 metara pobedila i osvojila titulu. „Dijamant“ je prethodno bio u njenim rukama i prošle i pretprošle godine, kao i 2017. i 2016.

Armand Duplantis

EPA/Steve Dipaola

 

Duplantisov sedmi rekord

Armand Duplantis je još jednom oborio (svoj) svetski rekord u skoku s motkom - sedmi put! Šveđanin je preskočio 6,23 metra, dva centimetra više nego što je bio prethodni na otvorenom, postavljen 2022. takođe u Judžinu. Popularnom Mondu je ovo najbolji skok ikad, jer mu je rekord u dvorani 6,22, od zimus u Klermon-Feranu (Francuska).
- Ne sećam se skoka. Smrtno sam ozbiljan, samo sam znao da će biti veoma blizu. Kad sam podigao pogled, letvica je još bila tamo... - rekao je 23-godišnji Duplantis.
Drugi svetski rekord na finalu Dijamantske lige je srušila Etiopljanka Gudaf Cegaj u trci na 5.000 metara.

„Devetnaesta pobeda u Dijamantskoj ligi, peti ’dijamant’, prva na svetskoj listi, vodeći rezultat na svetu, svetski prvak... s 33 godine. Hvala na velikoj podršci“, napisala je Zrenjaninka na Instagramu uz fotke slavlja na terenu.

Trofeji u Dijamantskoj ligi

7: Kristijan Tejlor (SAD, troskok), Reno Lavileni (Francuska, skok s motkom).
6: Katerin Ibargen (Kolumbija, troskok, skok udalj), Sandra Perković (Hrvatska, bacanje diska).
5: Ivana Vuleta (Srbija, skok udalj), Noa Lajls (SAD, 100 m, 200 m), Šeli-En Frejzer-Prajs (Jamajka, 100 m, 200 m), Marija Lasickene (Rusija, skok udalj), Barbora Špotakova (Češka, bacanje koplja), Valeri Adams (Novi Zeland, bacanje kugle).

Kako dominira Vuleta, nekad Španović, pokazuje podatak da nijedna druga skakačica udalj nema više od dva „dijamanta“. A među svim atletičarkama samo Kolumbijka Ibargen (troskok 5, udalj 1) i Hrvatica Perković (disk) imaju po šest.

- Osećam se neverovatno. Srećna sam što sam mogla da dođem, zbog bola i mučenja s povredom Ahilove tetive tokom cele sezone. Želela sam da završim sezonu na način na koji sam planirala, pa sam veoma srećna zbog trofeja. Petog, to je ludo - poručila je iz Amerike atletičarka kojoj u karijeri nedostaje samo olimpijsko zlato.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading