Zlato za Ivanu
Foto: AP/AP Photo/Matthias Schrader

Njen trud, posvećenost i pravilan pristup ishrani su aspekti koji su doprineli njenom spektakularnom uspehu. 

Ivana Vuleta, dugogodišnja zvezda srpske atletike, još jednom je potvrdila svoj status osvajanjem zlatne medalje na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u Budimpešti. Disciplina u kojoj je zablistala bila je skok udalj, a njen nebeski skok od 7,14 metara nije samo oborio sopstveni rekord, već je postao novi državni rekord. Ovaj trijumf nije samo njen lični uspeh, već i veliki ponos za čitavu Srbiju.  

Uspon do samog vrha atletske scene nije došao slučajno. Ivana Vuleta je prošla kroz mnogo odricanja i napornih treninga kako bi postala najveća. Ona je jednom šprilikom istakla da je osim upornosti i talenta za atletiku, značajnu ulogu u njenim impresivnim rezultatima odigrala i njena izbalansirana ishrana. 

- Vodim računa o tome šta unosim u telo. Pogotovo kada non-stop putujem, onda moram da znam šta tačno uzimam. Imala sam problema sa bakterijama, korigovala sam ishranu, pa sam onda imala problema sa ciklusom, bila sam anemična, imala sam nedostatak gvožđa. Dosta sam disciplinovana - rekla je Ivana jednom prilikom. 

Zlato za Ivanu

AP Photo/Petr David Josek

 

Naša šampionka svoj dan započinje laganim doručkom, koji je ključan za pravilan početak dana. Užina sastavljena od svežeg voća i povrća doprinosi njenom opštem zdravlju i vitalnosti. Za ručak, često bira raznovrsne izvore proteina, uključujući ribu, biftek, piletinu i ćuretinu. Nakon intenzivnih treninga, Ivana obavezno konzumira proteinski šejk kako bi pomogla svom telu u procesu oporavka. Večernji obrok često uključuje čorbu, koja je dobar izbor za zdravu ishranu.

- Greška koju svi prave je da jedu voće za večeru. To ne bi trebalo da se radi. Ili doručak ili rana užina. Najbolje je sezonsko voće i povrće, s tim ne možemo da pogrešimo. Kad imam slobodan dan, ako mi kilaža dozvoljava, za užinu pojedem voćnu salatu.

EMOTIVNA PORUKA ZLATNE IVANE Vuleta se okitila zlatom, pa iz Budimpešte poručila ovo (FOTO)

 

Ivana Vuleta u pohodu na zlato

AP Photo/Bernat Armangue

 

 Jedna od ključnih figura u Ivaninom životu njen suprug, nutricionista Marko Vuleta. Marko je na svom Instagram profilu podelio mnogo korisnih saveta o ishrani i pravilnom načinu mršavljenja. Njegovi saveti o fizičkoj aktivnosti i adekvatnom unosu vode imaju veliki uticaj na Ivaninu kondiciju i vitalnost. Jedan od istaknutih saveta koji Marko pruža je planiranje obroka. On veruje da je ključno unapred planirati obroke, jer to pomaže ljudima da ostanu dosledni svojim ciljevima ishrane. 


- Jedite redovno. Preskakanje obroka može voditi ka povećanom lučenju grelina (hormona gladi) i često vodi ka prejedanju i većem unosu kalorija. Jedite što više namirnica koje su bogate vlaknima. Iako možda niste ljubitelj povrća, trudite se da unosite makar salate uz obroke. Ukoliko ni to nije opcija, probajte sa dodavanjem vlakana u obroke, poput npr. psilijum ljuspica. Sem što će obogatiti crevnu floru usporiće vam varenje hrane i dati osećaj sitosti. Možete koristiti niz drugih korisnih trikova kao što je obrok iz manjih tanjira, izbacite slatkiše iz kuće i žvaćite sporije kako bi mozak imao vremena da obradi signal kada ste zapravo siti - podelio je na svom profilu na Instagramu Ivanin muž. 

Nema sumnje da naša zlatna atletičarka nigde ne greši, pa ni u ishrani. Čini se da ima mnogo stvari koje možemo da naučimo upravo od nje. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading