NIS
Foto: Promo/Promo

Ovaj kamp četvrtu godinu zaredom okuplja decu iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, regiona i dijaspore koja, pored svakodnevnih sportskih aktivnosti, uče i o istoriji Srbije i posećuju znamenitosti našeg glavnog grada. Kompanija NIS tradicionalno, od početka njegove realizacije, podržava kamp „Srbija te zove“, u kojem ove godine učestvuje više od 200 polaznika.

Polaznike su u kampu posetili Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS.

NIS

Promo

 

Ministar Gajić je rekao da bi najviše voleo da okupljenu decu jednog dana vidi u reprezentaciji, sa grbom Srbije.

-Prva asocijacija koju vidim gledajući vas ovde je naslov našeg okupljanja „Srbija te zove“, a ja bih ga možda malo izmenio i rekao vama draga deco iz dijaspore - „Srbija vas čeka“. Jednog dana kada porastete gledajte da vam prvi izbor bude da se vratite kući. Treba da znate da je Srbija zemlja svih građana Srbije, a naročito Srba koji žive širom zemaljske kugle. Bio bih najzadovoljniji kada bi se vi odavde vratili u zemlje i kontinente gde živite sa jasnim ubeđenjem i ciljem da ćete jednog dana kada završite tamo škole i naučite sve veštine koje treba da naučite doći ovde u svoju zemlju gde jedino možete osećati sreću i zadovoljstvo života, gde je vaša rodna gruda, gde je zemlja Nemanjića i gde imate budućnost zahvaljujući pametnoj politici koju vodi država Srbija, pre svega predsednik Vučić - istakao je ministar Gajić.

NIS

Promo

 

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, rekao je da kompanija četvrtu godinu zaredom podržava kamp „Srbija te zove“.

-Kamp je tako koncipiran da pored sporta daje mogućnost deci srpskog porekla iz celog sveta da se upoznaju sa istorijom Srbije i da nauče nešto o svojim korenima, što je jako bitno. Verujem da je za mnoge dečake i devojčice koji su došli u ovaj kamp važno da vide da iza njih stoji jaka zemlja, koja zna da čuva svoju istoriju, svoj integritet i koja zna kako da štiti svoju budućnost, a budućnost su deca - izjavio je Smirnov i poželeo polaznicima kampa da se druže, da uče, da provedu lepo vreme i steknu nove prijatelje.

NIS

Promo

 

Andreja Mladenović, član organizacionog tima kampa „Srbija te zove“, naveo je da veza koju deca treba da ostvare sa Srbijom i sa gradom Beogradom treba da bude jača i najlepša. 

-Oni koji nisu imali dovoljno prilike moći će da poboljšaju znanje svog maternjeg jezika i znanje iz naše nacionalne istorije. Ono što je bitno je da je projekat prepoznat od svih institucija, kao i privatnih kompanija koje imaju osećaj društvene odgovornosti kao vrlo važan za našu društvenu zajednicu i da je gotovo 1000 dece za četiri godine prošlo kroz ovaj kamp - naveo je Mladenović.

NIS

Promo

 

U kampu „Srbija te zove“ učestvuju deca uzrasta od 12-15 godina iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Severne Makedonije, Italije, Francuske, Nemačke, Austrije, Kanade, Amerike, Australije i Mađarske.

NIS

Promo

 

Za decu su organizovani treninzi košarke, rukometa, fudbala, odbojke i tenisa, a treninge drže poznati treneri i proslavljeni sportisti: Željko Tanasković, Nenad Peruničića Milan Gurović, Bogdan Obradović i Milorad Kosanović.

Polaznici kampa svakodnevno imaju i časove srpskog jezika i istorije, kao i organizovane posete različitim institucijama i glavnim turističkim atrakcijama Beograda.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading